Campanas de México

La menuda (1) - Parròquia de la Mare de Déu de les Neus - EL FONDÓ DE LES NEUS

La menuda (1) - Parròquia de la Mare de Déu de les Neus EL FONDÓ DE LES NEUS (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Sala de les Campanes
Diámetro 33
Altura bronce 29
Borde 4
Peso real 26
FundidorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Año fundición 1940
Descripción Compta al terç amb la següent inscripció llatí: "ECCE LIGNUM CRUCIS FUGITE PARTES ADVERSAL". Aquesta es correspon a una antífona dels Laudes de la festivitat de la Santíssima Creu (14 de setembre) i figura entre els responsoris de la Invenció de la Santíssima Creu (3 de maig). La tradició conta que Sant Antoni li la va recomanar a una pobra dona que buscava lliurar-se de les temptacions del dimoni i el papa Sixt V la va manar esculpir a la base de l'obelisc de la Plaça de Sant Pere del Vaticà. L'oració completa seria: "ECCE CRUCEM DOMINI FUGITE PARTES ADVERSAS. VICIT LEO DE TRIBU JUDA, RADIX DAVID ALELUYA". La traducció al valencià és: "AQUESTA ES LA CREU DEL SENYOR FUGIU ELS ENEMICS VA VÈNCER EL LLEÓ DE LA TRIBU DE JUDÁ DE L'ESTIRP DE DAVID ALELUYA". Aquesta té un sentit clarament protector, ja que la torre es troba ubicada en una elevació que domina els camps de cultiu del municipi, buscant la protecció dels mateixos front a tronades i altres perills.

Al mig trobem la marca de fàbrica: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Finalment al mig peu està el nom del poble i la data de fosa: "HONDÓN DE LAS NIEVES AÑO 1940". La costum de que les inscripcions indiquen el nom del poble es va generalitzar a partir de 1939, després que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren.
Inscripción tercio (cordó)
"ECCE LIGNUM CRUCIS FUGITE PARTES"
(cordó)
(09) "ADVERSAL"
(cordó
Inscripción medio (00) (Creu de Sant Jaume)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
(09) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
Inscripción medio pie (2 cordons)
(06) "HONDON DE LAS NIEVES AÑO 1940"
(2 cordons)
Inscripción pie (2 cordons)
Toques tradicionales Sembla que tan sols es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Toques actuales Volteja automàticament.
Yugo Ferro i fusta.
Estado original Suposem que comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià.
Estado anterior Fins 1993 la truja tenia un capçal de ferro model Manclús nou, aquest va ser substituït per un de fusta.
Estado de conservación La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lat a la Sala de les Campanes amb truja de fusta i braç de ferro. Compta amb motor de vol continu per voltejar-la automàticament. La truja actual es deuria canviar per un altra de fusta de perfil tradicional local i el motor per un altre d'impulsos, que permeta el toc manual i imite els tocs tradicionals.
Mecanismos para tocar (03) motor de vol continu.
Actuaciones Com que les antigues campanes es perderen en 1936, es va encarregar en l'any 1940 un nou conjunt a fonedor Juan Bta. Roses d'Atzeneta d'Albaida. Aquesta és la menor i va quedar ubicada al campanar després de la benedicció. En 1982 possiblement es mecanitzà, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu. Aquests treballs es realitzaren per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, que a fer eixe any una campana nova per a la torre. L'any 1993 el capçal de ferro va ser canviat per altre de fusta.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoración Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instalación La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Autores
  • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra [Documentació de la campana] (23-01-2015)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 28-03-2015
    17 Fotos
  • Registro reducido (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 02-07-2024 ✱ 083038@gmail.com