Campanas de México

Maria i Josep (1) - Parròquia de la Puríssima Concepció - BENIMASSOT

Maria i Josep (1) - Parròquia de la Puríssima Concepció BENIMASSOT (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Sala de les campanes
Diámetro 48
Altura bronce 45
Borde 5
Peso aproximado 64
FundidorROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)
Año fundición 1828
Descripción La campana té una simple inscripció amb els noms de Maria i Josep, a més de la data de fosa: "MARIA✱JOSEPH✱ANO✱DE✱I828✱". Els noms de Maria i Josep, junt amb el de Jesús, són molt habituals a les campanes des del segle XVII fins al XX.
Inscripción tercio (2 cordons)
"MARIA✱JOSEPH✱ANO✱DE✱I828✱"
(2 cordons)
Inscripción medio (00) (Creu amb pedestal)
Inscripción medio pie (3 cordons)
Inscripción pie (2 cordons)
Toques tradicionales Es tocava manualment des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall conjuntament amb l'altra campana. Es voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Toques actuales Es toca manualment des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall conjuntament amb l'altra campana per a tocs com els de missa o els difunts. Volteja automàticament.
Yugo Ferro Manclus nova
Estado original Fins a la dècada dels anys 80 del segle XX va conservar la instal·lació tradicional. D'aquesta, la truja de fusta era un dels elements més valuosos perquè igual que altres localitats properes presentava algunes lleugeres variacions respecte del perfil tradicional valencià.
Estado de conservación Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València (pintada de verd i la creu de roig) i mecanitzada amb motor de vol continu. Té una corda al batall amb la qual es repica des dels peus del campanar.
Mecanismos para tocar (03) motor de vol continu i corda al batall per tocar des de baix.
Actuaciones Malgrat que no indique a les inscripcions el nom del seu autor, les característiques formals de la campana com per exemple les anses, la creu o la distribució dels cordons; permeten atribuir-la al fonedor Domingo Roses Vila. Es va fondre l'any 1828. Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va destruir la instal·lació tradicional amb el canvi de la truja de fusta per altra de ferro i la mecanització amb el motor de vol continu. Afortunadament es va conservar el repic manual.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoración Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instalación La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Autores
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (16-02-2020)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 18-02-2020
    11 Fotos
  • Registro reducido (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com