Campanas de México

Santa Bàrbera (1) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol - RELLEU

Santa Bàrbera (1) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol RELLEU (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Sala de les campanes
Diámetro 49
Altura bronce 40
Borde 5
Peso aproximado 68
FundidorROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)
Año fundición 1827
Descripción La campana té una senzilla inscripció en espanyol i llatí al terç: "SANTA BAR BARA ORAPRONO BIS AON DE I827". Separa de forma aleatòria algunes paraules i té alguna errada. Correctament seria: "SANTA BARBARA ORA PRO NOBIS AÑO DE 1827". La part en llatí es tradueix com "PREGA PER NOSALTRES "Aquesta inscripció prové de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església. A més l'aclamació està molt arrelada en la religiositat popular per invocar la protecció dels sants. A més apareix la data de fosa. Al mig trobem una creu amb pedestal i una custòdia.
Inscripción tercio (2 cordons)
"SANTA BAR BARA ORAPRONO BIS AON DE I827"
(2 cordons)
Inscripción medio (00) (Creu)
(06) (custòdia)
Inscripción medio pie (3 cordons)
Inscripción pie (2 cordons)
Toques actuales Repic i volteig automàtic
Yugo Fusta nova de perfil tradicional local
Estado anterior Als anys 90 del segle XX es va documentar amb una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús que s'acabava d'instal·lar. No estava mecanitzada i tenia una corda al batall per repicar-la. El batall era antic.
Estado de conservación L'estat de conservació del conjunt és bo. La campana conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta antiga de perfil tradicional local que es va restaurar. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat
Mecanismos para tocar (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Actuaciones La campana va ser fosa l'any 1827. Tot i que les inscripcions no indiquen el seu fonedor, creiem que va ser fosa per Domingo RosesVila, campaner de Benissoda. La creu és característica del fonedor, així com el model de les lletres i la custòdia. A principis de la dècada dels 90 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va canviar la truja de fusta per altra de ferro però sense arribar a mecanitzar-la.

Pocs anys després Electrorecamp va restaurar la campana. Aquest treball va suposar el canvi de truja per altra nova de fusta amb un perfil idèntic al de la campana gran, fet que va permetre recuperar un perfil de truja propi del poble. La campana es va mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protección La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Valoración Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instalación La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notas Es conserva la truja original de fusta en uns magatzems (nota de F. Xavier MARTÍN NOGUERA, 1995)
Autores
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (09-07-1995)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (14-06-2019)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 27-08-2019
    12 Fotos
  • Registro reducido (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com