Campanas de México

Campana - Ermita Sant Llorenç - VILALLONGA

Campana - Ermita Sant Llorenç VILALLONGA (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Espadanya
Diámetro 29
Peso aproximado 14
Año fundición 1940 ca.
Descripción Aquesta campana forma part d'una sèrie de bronzes, de què coneguem altres exemplars a territori valencià, com la campana horària de l'ajuntament de Navalón o les campanes menors d'Ènova i de l'ermita de Sant Vicent del Brosquil, a Cullera, per a les quals s'han aportat diverses hipòtesis de datació, que abasten des de les últimes dècades del segle XIX fins a la postguerra. L'única referència amb què comptem per datar la sèrie és la presència a Ènova d'una breu inscripció incidida en 1940, en qualsevol cas en posterioritat a la fosa de la campana. Es tracten, però, de campanes indubtablement anteriors a 1955, degut a que encara van ser instal·lades als seus respectius campanars amb truges a la manera tradicional, sempre de fusta i amb fortes diferències, el que ens permet atribuir-les a la mà de fusters locals.
Malgrat tot, totes elles comparteixen unes característiques idèntiques. Es tracta de campanes de proporcions iguals, sempre foses sense cap imatge ni inscripció, solament amb cordons al terç, al mig peu i a la vora. I si compten amb algun text, com l'esmentat d'Ènova, aquest va ser introduït sempre a l'àrea central de la campana i en gelat, colpejant el bronze amb un cisell amb la lletra o número adient. És presumible doncs, que si no es tracten de campanes foses en una mateixa sèrie, pertanyen indubtablement a un mateix autor, difícilment identificable si no és amb documentació d'arxiu.
Inscripción tercio (Dos cordons grossos molt separats)
Inscripción medio pie (Quatre cordons)
Inscripción pie (Dos cordons)
Toques tradicionales Abans de la seua recent mecanització, la campana voltejava des del carrer amb l'ajuda de la corda que hi havia unida al seu cigonyal, ara desaparegut.
Toques actuales A l'actualitat, la campana volteja de manera exclusivament automàtica.
Yugo Truja de fusta segurament original.
Estado original La campana fou fosa a mitjans del segle XX. Després de la seua fosa, l'instrument fou proveït segurament de la truja amb què compta a l'actualitat, potser per part de la pròpia foneria.
Estado anterior A la primera presa de dades, efectuada al maig de l'any 2000, la campana comptava a l'extrem dret del braç amb un cigonyal, amb l'ajuda del qual l'instrument era voltejat manualment des del carrer.
Estado de conservación L'instrument es troba en un bon estat de conservació, instal·lat a l'espadanya de la capella amb la seua truja de fusta original lleugerament modificada per permetre el toc automàtic. Potser, l'únic aspecte en què cal incidir és l'errònia instal·lació de les anses en paral·lel a la truja, que a llarg termini podria causar el seu trencament.
Mecanismos para tocar Motor de vol continu a les (09) que substitueix a un antic cigonyal.
Actuaciones En temps recents el braç de la truja original de la campana fou substituït per un nou de fusta, per tal d'eliminar l'antic cigonyal i que així, l'instrument poguera voltejar automàticament. Després d'aquesta intervenció, l'instrument, inaccessible sense mitjans extraordinaris, no podria tocar-se manualment.
Valoración Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instalación La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notas Diàmetre aproximat, degut a la inaccessibilitat de la campana.
Autores
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Documentació de la campana] (03-04-2016)
  • Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
    Fecha 25-04-2020
    6 Fotos
  • Registro reducido (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 08-07-2024 ✱ 083038@gmail.com