Campanas de México

Miquela, el tiple (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - VILAFAMÉS

Miquela, el tiple (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu VILAFAMÉS (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Sala de campanes
Diámetro 80
Peso aproximado 296
FundidorTRAVER, JUAN (ARTANA)
Año fundición 1867
Descripción La campana presenta set anses. Seguidament, hi ha en el terç dos grups de dos cordons i entre ells aquesta inscripció amb el nom de la campana i any de fosa: "MIGELA O MICELA # AÑO M D CCC L XVII". Tal com és habitual en els Traver, apareix en numeració romana. L'espai que deixa lliure la inscripció entre els cordons està ocupat per diversos fragments de sanefa. Seguidament, en el mig hi ha una creu de calvari i en la cara interna una inscripció: "JUAN TRAVER / DE ARTANA / MEREFUNDIO / EN ARTANA / I867". Per acabar, tant en el mig peu com en el peu hi ha un grup de tres cordons.
Inscripción tercio (2 cordons)
(fragments de sanefa) "MIGELA O MICELA # AÑO M D CCC L XVII"
(2 cordons)
Inscripción medio (00) (creu) /
(06) (marca de fonedor) "JUAN TRAVER / DE ARTANA / MEREFUNDIO / EN ARTANA / I867"
Inscripción medio pie (3 cordons)
Inscripción pie (3 cordons)
Toques tradicionales La campana, a l'igual que la resta del conjunt, seria voltejada des de la pròpia sala de campanes (potser a corda) i repicada, tant des de la sala, com des de la base de la torre, fins on baixarien unes llargues cordes des dels batalls dels instruments per realitzar els tocs repicats més senzills.
Toques actuales Vols i repics exclusivament automàtics.
Yugo Truja de fusta nova amb capçal de pedra (a l'estil tradicional de la comarca).
Estado original La campana comptaria com ara, amb una truja de fusta amb el capçal de pedra (a l'estil tradicional de la comarca), potser proveïda de "ballesta" per voltejar-la a corda.
Estado de conservación Està instal·lada en una de les finestres de la sala de campanes, dotada amb truja de fusta i pedra i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall. Presenta un badat en el llavi, en un dels laterals on colpeja el batall. En conseqüència, no es toca la campana.
Mecanismos para tocar Motor de vol per impulsos i electromall (09)
Actuaciones La campana fou restaurada entre els anys 1987 i 1989 per Albert Barreda, junt amb la resta del conjunt. Durant la intervenció, que va suposar un canvi de gran importància respecte a l'agressiva activitat mecanitzadora que s'havia estat duent a terme durant la segona meitat del segle XX, a les tres campanes se'ls van instal·lar noves truges de fusta amb capçal de pedra (a l'estil tradicional de la comarca) i mecanismes de toc automàtic, que ara podien simular els tocs tradicionals i permetre els manuals. Aquesta exemplar restauració fou inaugurada el 4 de juny de 1989, amb un concert de campanes a càrrec del Gremi de Campaners Valencians.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoración Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instalación La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Autores
  • LLOP i BAYO, Francesc (01-01-1996)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (13-11-2014)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (26-11-2021)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 17-04-2024
    29 Fotos
  • Registro reducido (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com