Campanas de México

Mare de Déu de Mont Sió (3) - Parròquia de la Mare de Déu de Mont Sió (antic convent de Mont Sió) - TORRENT

Mare de Déu de Mont Sió (3) - Parròquia de la Mare de Déu de Mont Sió (antic convent de Mont Sió) TORRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Espadanya
Diámetro 64
Peso aproximado 152
FundidorROSES ATZENETA
Año fundición 1957
Inscripción hombro (Motius vegetals)
Inscripción tercio (Cordó)
"✱ ✱ ✱ VIRGEN DE MONTE SION ✱ ✱"
(Cordó)
"✱ ✱ ✱ REAL PIA UNION DE SAN ANTONIO DE PADUA ✱ ✱"
(Cordó)
Inscripción medio (00) (Creu sobre pedestal)
(03) (Marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / (VALENCIA)"
(06) (Immaculada Concepció)
(09) (Pensament, habitual a les campanes dels Roses d'Atzeneta)
Inscripción medio pie (Dos cordons)
"✱ TORRENTE AÑO 1957 ✱"
(Dos cordons)
Inscripción pie (Dos cordons)
Toques actuales En l'actualitat, la campana volteja i repica assíduament de manera exclusivament automàtica. De manera extraordinària, el 29 de juny del 2018 la campana fou tocada manualment pels Campaners de la Catedral de València, amb motiu de la primera missa de Mn. José Gómez Marín.
Yugo Truja metàl·lica, obra dels Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Estado original El bronze va ser fos el 1957 a la foneria que Germán Roses regentava a la població valenciana d'Atzeneta d'Albaida. La campana és, segurament, el resultat de la refosa d'un bronze anterior, que tenia un gran faltant a l'àrea interior del llavi. Una antiga campana de què res sabem, únicament que estava instal·lada al finestral del nord de l'espadanya amb una rudimentària truja metàl·lica, amb els eixos pronunciadament rebaixats i amb un capçal, potser de xapa metàl·lica, que tractava de simular un contrapés de fusta. Pel que fa a la seua datació, aquella campana desapareguda, o fins i tot una predecessora seua, ja estava instal·lada a l'espadanya l'any 1940, juntament amb la històrica i la menor, que va ser fabricada aquell any. En qualsevol cas, després de la seua fosa a terres albaidines, a la campana actual se la degué dotar, segurament, de la truja metàl·lica i del batall actuals.
Estado de conservación La campana es troba en un regular estat de conservació. Instal·lat al finestral del lateral est de l'espadanya, el bronze encara conserva la instal·lació de la qual fou dotada a 1957, l'any de la seua fosa. És a dir, una truja de metàl·lica, que ara presenta abundant rovell i posa en perill la conservació de la campana, a la qual s'afegiria en anys posteriors un motor de volteig continu, que dificulta en gran mesura el toc manual de l'instrument.
Mecanismos para tocar Motor de volteig continu i electromall monofàsic.
Actuaciones Al voltant de 1967, els Roses d'Atzeneta d'Albaida, que aquell any havien refòs la campana major, varen electrificar l'instrument amb un motor de vol continu i un electromall trifàsic per repicar. I com d'habitual, per fer-ho, la truja de fusta original de la campana fou substituïda per una nova metàl·lica, amb el perfil habitual de l'empresa.
Valoración Campana sense cap valor, que pot refondre's després de documentar-la.
Instalación La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Autores
  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Les veus de l'Horta Sud: campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals] (13-08-2015)
  • Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
    Fecha 30-07-2018
    16 Fotos
  • Registro reducido (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com