Campanas de México

Sant Roc (3) - Parròquia de Santa Maria Magdalena - POBLE NOU DE BENITATXELL

Sant Roc (3) - Parròquia de Santa Maria Magdalena POBLE NOU DE BENITATXELL (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Sala de les campanes
Diámetro 65
Altura bronce 55
Borde 6,5
Peso aproximado 159
FundidorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Año fundición 1924
Descripción La campana té una senzilla inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "SAN ROQUE AÑO 1924". L'espai que deixa buit la inscripció està ocupat per diverses flors que conformen una sanefa. Seguidament, al mig trobem quatre motius: una creu amb dos àngels, l'anagrama de Jesús amb unes flors, l'Immaculat Cor de Maria i el monograma de Maria amb flors i un querubí. Finalment, disposa d'una garlanda amb motius vegetals i flors, així com una inscripció al mig peu amb el nom dels padrins: "✱ SIENDO PADRINOS D. VICENTE PASTOR COLOMER Y DOÑA ANTONIA PASTOR BELTRAN ✱".
Inscripción tercio (2 cordons)
(sanefa amb flors) "SAN ROQUE AÑO 1924"
(2 cordons)
Inscripción medio (00) (creu amb àngels)
(03) (anagrama de Jesús i flors)
(06) (Immaculat Cor de Maria)
(09) (anagrama de Maria amb flors i querubí)
Inscripción medio pie (2 cordons)
"✱ SIENDO PADRINOS D. VICENTE PASTOR COLOMER Y DOÑA ANTONIA PASTOR BELTRAN ✱"
(2 cordons)
(sanefa amb flors i motius vegetals)
Inscripción pie (2 cordons)
Toques tradicionales Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Toques actuales Repic i volteig automàtic.
Yugo Fusta ELECTRORECAMP
Estado original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposava d'una corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar.
Estado anterior L'any 1994 l'estat de conservació era regular. Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil característic dels Roses d'Atzeneta d'Albaida i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Conservava el batall antic.
Estado de conservación Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Les anses i la batallera són postisses.
Mecanismos para tocar (09) Motor d'impuls i electromall
Actuaciones La campana, així com l'altra del mateix any, és resultat de la refosa d'unes més antigues que es varen fondre pel desagradable so d'aquestes. La despesa de la refosa de les dos campanes es va fer amb donatius dels veïns i descendents del poble que residien a altres localitats. Aquests treballs varen coincidir amb les obres d'elevació del campanar, motiu pel qual es va instal·lar quan finalitzaren les obres d'aquest. Els treballs de fosa de la campana s'efectuaren als tallers de Vicente Domingo Roses Soler a la ciutat de València l'any 1924. Tot i que aquesta campana no disposa de marca de fàbrica, els motius religiosos i decoratius, així com el fet que es va fondre l'any 1924 indiquen que és d'aquesta foneria.

Als anys 60 del segle XX canviaren la truja de fusta per altra de ferro i en aquesta data, o un poc després, mecanitzaren la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 2006 es va restaurar a càrrec d'Electrorecamp. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoración En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instalación La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notas
Autores
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (2014)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (09-02-2020)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 20-02-2020
    20 Fotos
  • Registro reducido (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com