Campanas de México

Parròquia de Sant Jaume Apòstol - ALMOINES (COMUNITAT VALENCIANA)

Registro de las campanas

Parròquia de Sant Jaume Apòstol - ALMOINES (COMUNITAT VALENCIANA)


Época construcción 1816-1817
Autores Josep ARIÑO
Descripción Torre-campanar construïda en tres cossos de bona arquitectura i separats per cornises volades, el segon per a la sala de campanes, el tercer templet d'arbotants angulars i remat de cupulí.

El primer cos s'eleva sobre un basament de carreus i combina la rajola als angles i finestres amb la maçoneria a la resta del mur. Té algunes finestres destinades a il·luminar l'escala interior de la torre i a la part superior presenta un entaulament amb tríglifs i una cornisa. El segon cos té quatre finestres amb arc de mig punt, emmarcades per unes motllures des de l'altura de la imposta. Exteriorment, el mur s'ordena per mitjà d'unes pilastres toscanes, agrupades de dos en dos i amb les laterals ocupant l'aresta, i un entaulament i cornisa com les descrites al primer cos. El tercer remat segueix el model del segle precedent amb dos nivells. El primer té uns arcs en diagonal i el segon forma circular. Els dos presenten quatre finestres amb arc de mig punt, pinacles i pilastres toscanes. La torre té una coberta de teula i penell amb l'efígie de Sant Jaume.

Té una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes, escala que poc abans d'aquest nivell té un xicotet tram de caragol. La sala de les campanes està coberta amb volta semiesfèrica i a un dels laterals hi ha diverses barres de ferro que permeten accedir al remat. Entre la sala de les campanes i aquest hi ha un espai xicotet.
Estado original La torre tenia des de 1940 un conjunt de dos campanes. Aquestes disposaven de llargues cordes unides als respectius batalls que per mitjà de diversos accessoris conservats baixaven fins als peus de la torre. Les campanes horàries presentaven unes maces que estaven connectades amb la maquinària del rellotge.
Conservación actual L'estat de conservació de la torre és bo. La matraca es conserva a la part superior de la sala de les campanes. Té tres litúrgiques, instal·lades amb truges de ferro (dos de la foneria Manclús i una de Rosas) i mecanitzades amb motor de vol continu. Disposen de batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat. Les dos grans disposen també d'electromall monofàsic. Les campanes horàries es conserven al seu lloc i presenten les maces que es feien servir per als tocs horaris però no estan en funcionament.
Protección El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Las campanas Té dos conjunts de campanes diferenciats per la ubicació i l'ús. Les campanes horàries estan situades a l'estructura metàl·lica que corona la torre i són de l'any 1924. Es varen fondre als tallers de Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida. Les campanes litúrgiques estan situades a les finestres de la sala de les campanes i de menor a major es dediquen a Santa Maria (Hijo de Manuel Rosas, 1988), el Cor de Jesús (Salvador Manclús, 1974) i Sant Jaume (Salvador Manclús, 1980).
Toques tradicionales Des de 1940 els tocs s'interpretaven amb les dos campanes existents, repicades des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls. Es voltejaven des de la sala de les campanes. Les campanes horàries tocaven quarts i hores.
Toques actuales Les campanes horàries no es toquen. Les dos grans es repiquen automàticament i les tres campanes voltegen també de forma automàtica.
Actuaciones Durant la primavera de l'any 1816 el rector i l'Ajuntament d'Almoines van sol·licitar a l'Acadèmia de Sant Carles de València un arquitecte per tal d'alçar el campanar de la parròquia. L'obra va recaure en Josep ARIÑO que va traçar la torre. El projecte es va ser aprovat per l'Acadèmia el 3 de juny de 1816 i per les autoritats d'Almoines en dia 13 del mateix més, iniciant les obres que es van acabar en 1817.

Entorn de l'any 1924 possiblement es va adquirir un rellotge públic i dos campanes. Durant la dècada dels anys 70, possiblement entre 1974 i 1980 la foneria Manclús va mecanitzar les dos campanes existents en aquell moment. Es dotaren amb truges de ferro, motors de vol continu i electromalls. En 1988 es va ampliar el joc.
Matraca
Conservada la carraca, situada a la sala de les campanes. Segueix la fomra habitual d'aquestes peces.

 

Rueda de campanas
Es conserva un rogle de campanes a la sagristia.

 

Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
AMANIDA DE PROJECTES - Fichas Campanarios Safor2010
JUAN VIDAL, Francisco - Los campanarios valencianos de la segunda mitad del siglo XVIII (Parte I)1999
MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo - Fitxes Campanars de la Safor2010
REDACCIÓN - Sant Jaume entra en el siglo XXI2011
RODRIGO, Bea - Un badajo de campana cae desde 35 metros de altura en Almoines 2012
S. G. - El badajo de la iglesia de Almoines cae sobre la plaza a la hora de misa2012

Vídeos de toques de campanas

IntérpreteVídeoFechaDuración
Cau un batall d'una campana de l'església d'Almoines27-11-201200:45
28 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor Sergio Osa Millán
Actualización 2020-08-17

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Santa Maria (1)ROSAS, HIJO DE MANUEL198858113
Sagrat Cor de Jesús (2)MANCLÚS, SALVADOR197476254
Sant Jaume Apòstol (3)MANCLÚS, SALVADOR198088395
De Quarts (A)ROSES, HIJOS DE VICENTE 19245281
D'Hores (B)ROSES, HIJOS DE VICENTE 192467174

Computadoras

Computadora (1)


0 1

AutorRELOJERÍA ELECTRONICA VICENTE TOMÁS
Empresa de mantenimientoINDUSTRIAS MANCLÚS
Descripción A la sagrista hi ha un ordinador que executa els tocs automàtics. Model: TS-33-CTP
Actualización 26-09-2020
3 Fotos de la computadora
Registro de computadoras
  • Registro reducido (PDF)
  • : campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com