Campanas de México

Parròquia dels Sants Joans - POTRIES (COMUNITAT VALENCIANA)

Registro de las campanas

Parròquia dels Sants Joans - POTRIES (COMUNITAT VALENCIANA)


Época construcción Segle XVI. Per 1574
Descripción Construcció de dos cossos d'escassa alçària, amb una segona altura, de les campanes, de pedra i remat de barana amb boles. El primer cos combina la maçoneria del mur amb els carreus als angles i una senzilla motllura el separa del segon cos. Aquest és tot de carreus i té una finestra amb arc de mig punt per cadascuna de les cares. A la part superior hi ha una senzilla motllura i el conjunt està rematat per una balustrada amb pinacles.
Estado original Les campanes estaven dotades amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i disposaven de llargues cordes que des de la sala de les campanes arribaven fins als peus del campanar.
Conservación actual L'estat de conservació del campanar és bo. Les tres campanes estan instal·lades a tres de les finestres del segon cos amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzades amb motor de vol continu i electromalls monofàsics. Es conserven encara els martells manuals, instal·lats durant la primera mecanització. Les campanes disposen de batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Protección El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Las campanas Entre els anys 1940 i 1941 la foneria Hermanos Roses de Silla (València) va fondre un conjunt de tres campanes. D'aquestes es conserva la xicoteta, dedicada a Sant Blai, i la gran, dedicada al Crist de l'Agonia. L'any 1989 la foneria Manclús va refondre la campana mitjana, dedicada a Sant Josep.
Toques tradicionales Les campanes litúrgiques es voltejaven manualment des de la sala de les campanes i també es repicaven des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als batalls.
Toques actuales Repic i volteig automàtic de les campanes.
Actuaciones Al voltant de la dècada dels anys 70 la foneria Manclús va mecanitzar les tres campanes litúrgiques, dotant-les amb truja de ferro, motors de vol continu i martells manuals, de forma que sols era necessària una persona per a tocar els repics mentre que els vols ja eren automàtics. Entorn de l'any 2000 es mecanitzaren les campanes amb electromalls trifàsics.
Rueda de campanas
Hi ha un rogle de metall de 12 campanetes

 

Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
AMANIDA DE PROJECTES - Fichas Campanarios Safor2010
GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS - Notícies del Gremi de Campaners Valencians nº 142002
MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo - Fitxes Campanars de la Safor2010
14 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualización 2021-07-29

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Sant Blai (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)194166166
Sant Josep (2)MANCLÚS, SALVADOR198972216
Santíssim Crist de l'Agonia (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)194084343
  • Registro reducido (PDF)
  • POTRIES: campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 30-06-2024 ✱ 083038@gmail.com