Campanas de México

Parròquia de la Mare de Déu de l'Encarnació - NÀQUERA (COMUNITAT VALENCIANA)

Registro de las campanas

Parròquia de la Mare de Déu de l'Encarnació - NÀQUERA (COMUNITAT VALENCIANA)

Época construcción Dècada dels anys 20 del segle XX
Descripción El campanar es troba ubicat tocant a la façana principal del temple parroquial. És de planta quadrada i compta amb tres cossos. El primer està integrat dins dels volums del temple parroquial, motiu pel qual sols es veu la part que recau a la façana principal. Aquest lateral està pintat i compta amb una decoració als angles que tracta d'emular carreus de pedra. Una cornisa separa el primer cos del segon. En aquest trobem quatre finestres per a les campanes i en una cara està l'esfera del rellotge. De nou una cornisa separa el segon del tercer cos, que té una balustrada per delimitar l'espai i els angles disposen d'elements ceràmics de color blau. El tercer cos està format per dos arcs creuats amb un pinacle central. En ells trobem de nou plafons de ceràmica de color blau i una creu amb penella remata la torre.

A l'interior del campanar trobem una escala que recorre el perímetre interior de la torre fins a arribar a la Sala de les Campanes. Just baix d'aquesta hi ha una habitació que guarda la maquinària del rellotge.
Estado reciente El conjunt anterior estava format per tres bronzes de la foneria de Salvador Manclús que estaven instal·lats amb truja de ferro de la mateixa foneria i mecanitzats amb electromalls i motors de vol continu.
Conservación actual La construcció es troba en bon estat de conservació, tan sols la pintura del segon cos està afectada per la humitat i l'exposició als agents atmosfèrics. El rellotge està en molt bon estat de conservació, de fer si se li dóna corda encara funciona. Conserva encara els cables i elements que accionaven la Campana de les Hores. Aquesta conserva la truja de fusta original.

Les campanes foses entre 2015 i 2016 es troben en bon estat de conservació, instal·lades amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Estan mecanitzades amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Per últim en un angle hi ha una altra campana, fixada a una biga de ferro i amb batall.
Protección El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Las campanas Fins a 2016 hi havia dos campanes, foses en 1962 per Manclús i denominades respectivament Carme (la menor de les dos) i Encarnació (la Major). Les dos comptaven amb inscripcions commemoratives a l'inici del Concili Vaticà II, convocat per Sant Joan XXIII. Aquestes dos campanes eren de fabricació seriada, foses sense estar encarregades per a cap lloc. Les inscripcions s'afegiren quan les encarregaren per a Nàquera, per aquest motiu no estan en relleu, com és habitual. Tot i que sols estaven en ús uns 50 anys presentaven un fort desgast. Semblant a aquestes era la campana coneguda com a Susana, fosa també per Manclús i que datava de l'any 1966.

El campanar compta actualment amb un total de cinc campanes. En primer lloc trobem la Campana de les Hores, fosa als tallers de Roses Hermanos en 1927. En un angle de la Sala de les Campanes trobem la campana dedicada a la Sagrada Família, fosa en 1928 als tallers de Constantino Linares de Carabanchel Bajo de Madrid. La campana gran està dedicada a Sant Francesc d'Assís, patró del poble. Es va fondre dins de les celebracions del 75 aniversari de la nova imatge del Sant. En 2016 es varen fondre dos noves, una dedicada als Sants Miquel i Jordi (la 2 del joc) i la dels Sants Abdó, Senén i Bàrbera (la 3).
Toques tradicionales En primer lloc, la Campana de les Hores, tocava de dia i de nit. Desconeixem la funció tradicional de la campana que està fixa, ja que aquesta instal·lació no és gens habitual en terres valencianes. Sí que compta amb batall per repicar-la. Les altres campanes es voltejarien des de la Sala de les Campanes i es repicarien des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides al batall.
Toques actuales La campana de les hores i la fixa no s'utilitzen actualment. Les altres repiquen i voltegen automàticament.
Actuaciones El campanar és una construcció datable de principis del segle XX, possiblement acabat durant la dècada dels anys 20. La torre segueix la tradició valenciana, adaptada als gustos del moment. L'any 1927 l'Ajuntament de Nàquera va encarregar una campana horària a la foneria Hermanos Roses de València. El rellotge sembla que ja va ser adquirir a la dècada dels anys 40, ja que presenta la marca de Manufacturas Blasco, que va estar activa durant la Postguerra.

L'any 1962 fongueren dos campanes als tallers de Salvador Manclús del Grau de València. Després de beneïdes es pujaren al campanar, quedant instal·lades a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. A més es mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Dos anys després la mateixa foneria va refondre una campana de 1780, sent substituïda per altra nova. Aquesta es va instal·lar seguint el mateix procediment que les altres dos.

En 2015 es baixaren de la torre aquesta última per ser canviada per altra, ja que la seua nota resultava molt semblant a la que la segueix en grandària. La campana nova es va beneir el dia 3 d'abril, Dijous Sant, per Mn. Jorge Garcia. L'acte de benedicció es va celebrar davant de l'Església amb la participació del poble. La fosa de la campana va ser pagada per una feligresa de la parròquia mentre que la truja i el cost de la instal·lació es feren amb subvenció de la Diputació Provincial de València. L'empresa Electrorecamp S.L va instal·lar la campana i fer la truja de fusta. L'any 2016 es va repetir aquesta operació amb la substitució de les altres dos campanes de la foneria Manclús per altres dels Portilla. La benedicció es va celebrar el matí del dia 24 de desembre i el mateix dia es pujaren les campanes, quedant instal·lades a les respectives finestres.
Rueda de campanas
Junt a la porta que permet l'accés des de la Sagristia al Presbiteri trobem el rogle i la campaneta d'eixida a Missa. Aquests serien adquirits durant la Postguerra.

 

Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
AGUDO, Vicente - Náquera prohibe el volteo de campanas para que no se caiga la torre2003
AGUDO, Vicente - Tres informes alertan de que el campanario de náquera caerá sobre las casas2003
J.M.V. - Nàquera dedica su nueva campana de 200 kilos a San Francisco de Asís2015
Parròquia de la Mare de Déu de l'Encarnació de Nàquera - Estrenamos Campana dedicada a San Francisco2015
28 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualización 2020-05-08

Campanas desaparecidas

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Susana (refosa)MANCLÚS, SALVADOR19665596
Carmen (refosa)MANCLÚS, SALVADOR196256102
Mare de Déu de l'Encarnació (refosa)MANCLÚS, SALVADOR196262138

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Maria Paula (1)LINARES ORTIZ, CONSTANTINO DE (CARABANCHEL BAJO)19285596
D´hores (A)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)192756102
Sants Miquel i Jordi (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)201656102
Santa Bàrbera i Sants Abdó i Senén (3)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)201665159
Sant Francesc (4)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)201574235
  • Registro reducido (PDF)
  • NÀQUERA: campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 30-06-2024 ✱ 083038@gmail.com