Campanas de México

Parròquia de la Mare de Déu de Betlem - CREVILLENT (COMUNITAT VALENCIANA)

Registro de las campanas

Parròquia de la Mare de Déu de Betlem - CREVILLENT (COMUNITAT VALENCIANA)

Época construcción 1773-1829
Autores Miguel Francia
Descripción La parròquia compta amb una esbelta torre campanar, amb caràcter monumental. És un torre de planta quadrada amb tres cossos, que enmarca l'atri d'accés al temple. El primer cos comta amb dos nivells, el primer dels quals es trova recobert amb un aplacat que imita la silleria i el segon amb l'esfera del rellotge. El segon compta amb quatre finestres per les campanes i una simple decoració exterior, basada en dos pilastres toscanes per cada cara. El tercer cos és de similar factura i menors proporcions, envoltat per una balustrada, que de nou trovem al terrat, al centre del qual es situa la veleta.

El accés es realitza per una porta lateral, exterior al temple, deixant pas a una escala que es localitza al mur est fins el nivell de les campanes, sent de caragol per accedir al tercer. A la meitat del primer cos trovem la caseta del rellotge.
Graffitti Compta al segon cos amb uns quants graffitis moderns i d'escàs interés.
Conservación actual El campanar es trova en un bon estat de conservació, restant algunes restes de pirotècnia al seu interior. Al segon cos hi ha una estança de reduïdes dimensions amb alguns aparells vells.
Protección El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Las campanas Compta amb un conjunt total de sis campanes repartides en dos nivells: les tres grans al segon cos, mentre que les tres menudes es situen al tercer. D'aquestes dos van ser foses per Juan Bautista Roses en 1951: Sant Isidre i Santa Maria de la Cabeza, donades per els crevillentins que residien a Madrid i que es van dedicar al patró de la capital i la seua esposa també santa.

Tres campanes, les següents en pes van ser portades des del campanar de l'església vella, al efectuar-se el trasllat de la parròquia al nou temple en 1829. Aquestes són les més importants del conjunt, foses en 1744 per un fonedor anònim i amb riques inscripcions. Finalment en 1929 es va fondre una nova campana, la més gran que es va badar, sent refosa per Hnos. Portilla en el any 2000.

En 1971 la parròquia va decidir mecanitzar les campanes, demanant informació a les cases de Manclús i Roses, sent aquesta última l'encarregada de la mecanització. En 2013 es documenten quatre campanes amb truja de fusta, segurament obra de RELOJERÍA VALVERDE, mentre que la Mitjana i tercera encara conserven les truges de ferro.
Toques tradicionales Al segon i terçer cos es conserven els forats i les marques al terra per on passaven les cordes de les campanes. Segurament els repics més simples es realitzarien des de peu de la torre, pujar al campanar sols per voltejar les campanes.
Toques actuales La mecanització dels anys 70 va suposar la desaparició completa dels tocs manuals, que des d'eixe moment són exclusivament automàtics. Les sis campanes estan preparades per voltejar, amb els corresponents motors de vol continu, mentre que sols les tres gans compten amb electromalls per als repics.
Actuaciones Les obres del nou temple parroquial es van efectuar entre 1773 i 1829, dates en que segurament també es va construir el campanar, una construcció que s'allunya dels models més típics del barroc valencià sense el característic remat, més proper als models castellans.
Rueda de campanas
El rotgle sempla antic ubicat en un lateral que porta cap a la sagristía. Les campanes es troven en dos grups, les de major dimensió a la part baixa per tal de facilitar el seu moviment.

 

Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
CORTÉS RUIZ, Cristian - Seis Tesoros Tañen…2016
CORTÉS RUIZ, Cristian - Los toques de campanas de Ntra. Sra. de Belén2016
FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚS - Gran fundición de campanas Salvador Manclús1970
20 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualización 2013-09-20

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Regina Sacratissimi RosariiPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20213525
Sancta TrinitasPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20214553
Sant Isidre (1)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19513426
Santa María de la Cabeza (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19514553
Santa Bàrbera (3)17444656
La tercera (4)174470199
Maria, la mitjana (5)174485356
Santíssim Sacrament (6)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)200094481
  • Registro reducido (PDF)
  • CREVILLENT: campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com