Campanas de México

Parròquia de Sant Francesc de Borja de Carrotja - VALL DE GALLINERA (COMUNITAT VALENCIANA)

Registro de las campanas

Parròquia de Sant Francesc de Borja de Carrotja - VALL DE GALLINERA (COMUNITAT VALENCIANA)


Época construcción Segle XIX
Descripción El campanar està situat als peus del temple parroquial, és de planta quadrada (excepte el tercer cos) i té tres cossos. El primer és allargat i a un dels laterals té una decoració que simula els carreus de pedra (aspecte que possiblement tenia a totes les cares). A altra presenta dos finestres per il·luminar l'escala interior del campanar. Aquesta recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. El primer i el segon cos estan separats per una prominent cornisa. El segon té quatre finestres amb arc de mig punt que a l'exterior estan emmarcades per unes pilastres toscanes, agrupades de dos en dos i amb les exteriors ocupant l'aresta. Sobre les pilastres hi ha un entaulament que es trenca al centre, espai al qual trobem un arc de mig punt. El tercer cos té forma circular i quatre finestres amb arc de mig punt. La torre està rematada amb coberta de teula i hi ha una penella al centre.
Estado reciente Fins a la dècada dels anys 90 les dos campanes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil semblant al tradicional valencià en regular estat de conservació. Tenien un batall lligat i llargues cordes per a repicar-les des dels peus del campanar.
Conservación actual L'estat de conservació de la torre és bo. Les dos campanes estan instal·lades amb truja de fusta de Barberí i presenten batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. A més, tenen un cable i corda per repicar-les des dels peus del campanar.
Protección El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Las campanas Les campanes són unes peces foses en sèrie, procediment relativament habitual a la foneria Manclús. Açò implica que es varen fondre prèviament a la seua adquisició. Presenten elements genèrics (creu, marca de fàbrica i un Cor de Jesús), mentre que les inscripcions són incises, afegides per tant quan ja estaven foses i incidint a la superfície del bronze. La xicoteta està dedicada a la Immaculada i la gran a Sant Francesc de Borja. Les dos són de l'any 1953.
Toques tradicionales Les campanes es repicaven per mitjà de llargues cordes unides als batalls des dels peus del campanar i les voltejaven des de la sala de les campanes.
Toques actuales Es conserven els usos tradicionals, tot i que sols es toquen pocs dies a l'any.
Actuaciones Durant la dècada dels anys 90 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar les truges de fusta per altres noves comprades a la casa Barberí.
Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚS - Gran fundición de campanas Salvador Manclús1970
9 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualización 2020-07-18

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Immaculada Concepció (1)MANCLÚS, SALVADOR19534243
Sant Francesc de Borja (2)MANCLÚS, SALVADOR19534968
  • Registro reducido (PDF)
  • VALL DE GALLINERA: campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com