Campanas de México

Parròquia de la Mare de Déu de la Ribera - LA POBLA DE SEGUR (CATALUNYA)

Registro de las campanas

Parròquia de la Mare de Déu de la Ribera - LA POBLA DE SEGUR (CATALUNYA)

Descripción Altitud: 525 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1768 i el 1783. Consta d'una nau de sis trams, un d'ells amb el cor i un altre que fa de transsepte; està coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt prolongats per sengles pilastres de capitells compostos; una imposta motllurada recorre tota la base de la volta. Uns passadissos laterals tenen voltes d'aresta i estan separats de la nau per pilars. Una cúpula sobre petxines s'aixeca sobre el creuer; el presbiteri és semicircular i la capçalera recta. El cor amb barana metàl·lica descansa en un arc carpanell i una volta d'aresta. Els murs exteriors de pedra vista presenten paraments de maçoneria de peces marronoses amb carreus mitjans a cantoneres.
Al frontis, amb un mur de maçonaria de peces petites i mig picades de color marronós clar, s'hi obre una gran portalada classicitzant amb el portal de marc rectangular de pedra blanca flanquejat per un parell de pilastres a cada banda de carreus ben escairats de pedra rogenca adossades als muntants i que descansen sobre un sòcol de pedra grisa; queda recobert per un entaulament filetejat i un ràfec; una rosassa es troba a mitja alçada i, per coronament, una cornisa motllurada amb curvatura convexa al centre i còncava als laterals.
Dimensions: 36'40 x 9'80 x 16'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada inclou 4'40 metres que corresponen a l'atri separat de la nau per una tanca vidriada; l'amplada total de la nau i els passadissos fa 18'50 metres; la cúpula arriba als 21'77 i el transsepte en fa 18'48 x 9'80 x 15'92.
Arquitectes: Joan Serena i Linus Latorre.
Guarda unes pintures murals al presbiteri i als altars laterals del pintor local Enric Porta (1961); la imatge de la patrona, de 1942, és de Josep Borrell i Nicolau, de la mateixa Pobla; l'altar major segueix el projecte de l'arquitecte Francesc Folguera; té orgue.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer cos de planta quadrada (4'25 x 4'25 m) prosseguit per un de segon octagonal irregular. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi pengen campanes; té una motllura a l'arrencada dels arcs i al començament del cos vuitavat. Està coronat per una minsa cornisa amb gàrgoles als costats curts i un terrat amb balustrada. Els seus murs són de maçoneria amb carreus a cantoneres d'un material com el del frontis. L'esfera d'un rellotge es troba al capdamunt del primer cos a la cara frontal.
Una escala d'obra arrapada a les parets, sobre voltes, amb barana de fusta rústica i amb un ull central permet accedir a la cel·la. Des del primer replà es pot passar a les tribunes laterals. Per arribar al terrat una escala metàl·lica fixada al terra de la cel·la dóna a una trapa oberta al seu sostre.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 32'44 metres.
Esveltesa: 7,6
Protección Bé inventariat
Identificador: IPA-25049
Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
ERMEC - Presentación de referencias de instalaciones2009
FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚS - Gran fundición de campanas Salvador Manclús1970
2 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualización 2023-01-10

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Campana (1)MANCLÚS, SALVADOR
Campana (2)
Campana (3)
  • Registro reducido (PDF)
  • LA POBLA DE SEGUR: campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com