Campanas de México

Parròquia de Sant Miquel - SERRATELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

Registro de las campanas

Parròquia de Sant Miquel - SERRATELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

Época construcción 1740ca
Autores Francesc Albert (mestre d'obres)
Descripción El campanar està situat a un lateral de la façana principal. El primer cos està integrat dins del volum de la façana. Està construït amb sillars de pedra als cantons i maçoneria a la resta del mur. A més té dos finestres per il·luminar l'escala interior de la torre. Entre aquest cos i el segon hi ha una transició, ja que el segon és de planta octogonal. És tot de pedra treballada en sillars. L'exterior del segon cos està ordenat amb un basament que serveix de base per a les pilastres toscanes que emmarquen les finestres d'arc de mig punt. Les pilastres sustenten la cornisa que remata el campanar. De les finestres sols tres están obertes i preparades per tindre campanes. La torre té una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes, poc abans hi ha una habitació amb la maquinària del rellotge.

A la part més alta de la façana principal del temple hi ha una espadanya, construïda amb sillars de pedra. Té una finestra amb arc de mig punt emmarcat per aletons i rematat per dos pedres que imiten un frontó.
Estado reciente Fins a l'any 2016 les campanes conservaren la instal·lació tradicional amb truges de fusta de perfil tradicional local, diferent del valencià i d'altres poblacions veïnes. Aquestes presentaven algunes modificacions, especialment i rodaments, datables al segle XX. Les tres estaven mecanitzades amb electromalls monofàsics. Disposaven de batalls lligats.
Conservación actual Es troben les campanes en regular estat de conservació, producte de la destructora intervenció patida l'any 2016 que va destruir les instal·lacions tradicionals. Tenen truges de ferro de la foneria Manclús, reaprofitades d'altres campanes, que substitueixen unes de fusta de perfil tradicional local. Estan mecanitzades amb electromall monofàsic. Tenen batall lligat, però no reforçats amb cable de seguretat.
Protección El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Las campanas La torre té un conjunt de tres campanes, actualment en precari estat per la desastrosa intervenció de l'any 2016. La més xicoteta va ser fosa l'any 1950 i originalment estava destinada per al poble de Castelserás (Bajo Aragón, Teruel). La mitjana és la més antiga de les tres i data de l'any 1685. Prové de l'antic campanar i va ser ubicada al nou quan es va construir. La gran data de l'any 1853. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa als tallers de la foneria d'Isidoro Pallés de Barcelona. El bronze es va fondre abans de l'adquisició, per aquest motiu no té inscripcions i disposa de diverses inscripcions genèriques.
Toques tradicionales Les campanes es voltejaven manualment des de la sala de les campanes. També interpretaven tocs horaris. Segurament també es repicaven de forma manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Toques actuales Les campanes sols res repiquen automàticament. Voltegen de forma manual algunes festes. També interpreten tocs horaris de forma automàtica.
Actuaciones El campanar va ser construït al llarg de la dècada dels anys 40 del segle XVIII en substitució d'altre anterior. Tot i que es va contractar en un primer moment la construcció de la torre amb l'obrer Vicent Cardona, finalment el campanar va ser construït pel mestre d'obres d'Albocàsser Francesc Albert. Les campanes quedaren instal·lades al campanar posteriorment.

L'any 2016 una intervenció feta per Industrias Manclús va destruir la instal·lació tradicional de les tres campanes. Les truges de fusta original de perfil tradicional local van ser brutalment canviades per altres de ferro, segurament reaprofitades d'altres campanes. Aquesta intervenció no va comptar amb l'obligatori permís de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià, previst a la Llei del Patrimoni Cultural Valencià (Llei 4/1998) en ser l'edifici un Bé de Rellevància Local i per tant un immoble protegit.

Aquesta destrucció patrimonial, habitual entre els anys 50 i 80 del segle XX, suposa un greu retrocés per a la conservació i restauració de les campanes al nostre territori. No sols no s'ha considerat el valor patrimonial de la instal·lació tradicional, ni per part dels propietaris de la campana ni de l'empresa que ha fet la intervenció, sinó que a més s'ha actuat de forma contrària a la llei i sense consulta a tècnics especialistes del camp del patrimoni cultural.
Matraca
La matraca està ubicada dins de la sala de les campanes, a un dels finestrals tapiats. L'estat de conservació és molt precari i li falten diversos martells. És necessària una restauració que recupere els diversos elements que la componen per posar-la de nou en funcionament. També es podria guardar i fer una nova de proporcions iguals.

 

Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
GENERALITAT VALENCIANA - Subvencions de campanes 20032003
GENERALITAT VALENCIANA - Subvencions de campanes 20042004
5 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualización 2018-08-11

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Santa Bàrbera i Sant Cristòfol (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19504864
Santa Bàrbera (2)16855386
Campana (3)PALLÉS, YSIDRO185364152

Relojes

Relojes

Reloj mecánico (1)
Autor del relojBLASCO, MANUFACTURAS
Empresa de mantenimientoMANCLÚS, SALVADOR
Fecha construcción 1950ca
Descripción del reloj El rellotge està ubicat a una sala inferior a la de les campanes, arribant les transmissions fins aquesta. Va ser adquirit entorn dels anys 50 i mecanitzat posteriorment. Actualment està parat i les campanes interpreten les hores per mitjà d'un ordinador.
Tipo reloj 1
Existencia del reloj 1
Funcionamiento del reloj 1

Autores de la documentación

  • ALEPUZ CHELET, Joan (20-08-2019)
Fecha 11-08-2018
Fotos del reloj
  • Registro reducido (PDF)
  • SERRATELLA: campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com