Campanas de México

Parròquia arxiprestal de Santa Maria de Badalona - BADALONA (CATALUNYA)

Registro de las campanas

Parròquia arxiprestal de Santa Maria de Badalona - BADALONA (CATALUNYA)

Carrer del Temple, 40
08911 BADALONA
Descripción Altitud: 40 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1762 i el 1778 amb la façana principal del 1895 refeta el 1959. Consta d'una nau i de dos passadissos que circulen per les capelles laterals a través de passos en arcs de mig punt. La nau central té sis trams i està coberta per una volta de canó sobre cinc arcs torals de mig punt que descansen en una cornisa amb abundant decoració de motllures sota de la qual baixen sengles pilastres que es corresponen amb els arcs torals; tenen capitells d'ordre compost i un arquitrau comú. Les capelles estan cobertes per voltes d'aresta i separades de la nau central per pilars quadrats damunt dels quals descansen arcs formers de mig punt. El presbiteri és semicircular cobert amb una volta de quart d'esfera i amb un arc presbiteral de mig punt que descansa en quatre pilastres sobreposades de capitell compost; la capçalera és recta. El cor està situat sobre el primer tram damunt un arc carpanell i una volta d'aresta; cinc tribunes per banda es troben situades sobre les capelles laterals per on circula un trifori; té un digne cancell de fusta.
La façana principal està recorreguda de dalt a baix per pilastres d'escàs relleu, una a cadascuna de les cantoneres i dues més a banda i banda de la portalada; estan dividides per una motllura horitzontal a cadascun dels dos laterals; les pilastres de la part inferior estan capçades per capitells toscans i les de la meitat superior per capitells compostos; aquests últims sostenen una cornisa motllurada amb un fris de denticles al dessota; un frontó triangular ocupa la part central superior del frontis. A mitja alçada del frontis hi ha una rosassa motllurada al centre i dues finestres d'arc rebaixat a banda i banda. El mur és de grans carreus ben escairats de pedra blanca; els laterals són de maçoneria i paredat.
La portalada té un portal en arc rebaixat amb un escut heràldic al centre, unes pilastres estriades amb capitell toscà adossades als muntants, un entaulament amb una cornisa mixtilínia amb arc central i tres estàtues damunt la cornisa que representen santa Maria la del centre i dos àngels que la flanquegen.
Dimensions: 36'15 x 10'41 x 17'80 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals arriba als 20'50 metres.
Arquitectes: Josep Juli (s. XVII) i el mestre d'obres Francesc Renard (1723-1791); Francesc Rogent i Pedrosa (1861-1898) pel que fa a la façana; fou refeta el 1959 per Joan Padrós i Fornaguera.
Guarda una imatge de Maria Assumpta a l'altar major obra de Frederic Marès del 1942; el frontal d'altar en ceràmica vidriada és obra del pintor Llucià Navarro; talles de diversos sants de Josep Maria Camps i Arnau del 1951, altres de Claudi Rius del 1953, reproducció a escala de la goleta “Maria Assumpta”, navili construït a Badalona el 1858; i un valuós orgue del 1974 situat al cor. Unes restes d'un temple romà es troben en el subsol, banda dreta del temple prop de l'entrada; una àmplia obertura permet observar-ne una part.
Campanar neoclàssic aterrat el 1936 i reconstruït entre el 1955 i 1958 amb una base de planta pràcticament quadrada (5'50 x 5'45 m); el mur que dóna al frontis, totalment carreuat, forma part de la façana; al lateral nord s'hi veu un parament de maçoneria als baixos i de maó vist al capdamunt; té un segon cos aixamfranat de perímetre lleugerament reduït als pisos superiors, carreuat a totes bandes i amb rellotge d'esfera a mitja alçada. La cel·la en el pis superior té les finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, cornisa, terrat amb barana d'obra i una estructura metàl·lica amb campanetes horàries, estructura no comptada en l'alçada del campanar; té una bella aparença.
Per l'interior els paraments són de maó vist i hi puja una escala sobre voltes amb graons de pedra arrapada a la banda de migdia i sense barana ja que fa una ziga-zaga de banda a banda de llevant a ponent deixant un ampli espai al cantó nord amb cinc pisos de formigó, el primer d'ells queda il·luminat per un gran finestral amb vidres colorits que representen l'escena de l'Anunciació. En total l'escala té cent-cinquanta graons de pedra i 12 de ferro en un últim tram que acaba davant la porteta que dóna a la cel·la.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 41'53 metres.
Esveltesa: 7,5
Estado original El campanar fou reconstruït en gran part en els anys 40, ja que fou pràcticament desmuntat durant la guerra civil.
Conservación actual Malgrat la seva alçada, destaca el fàcil accés - escalons baixos, que per tant no fatiguen - tot i que l'escala no és massa ampla, per aprofitar l'espai intern de la torre, bé restaurada.
Protección Bé cultural d'interès local E-4
Identificador: IPA-20554
Las campanas Quatre campanes litúrgiques, la mitjana més antiga (1946) i dues campanes de rellotge, totes elles foses per BARBERÍ d'Olot en 1958.
Les dues petites foren dotades de sengles rodes dentades per voltar-les automàticament.
Les sis campanes estan actualment (2023) dotades d'electromalls CLOC-O-MATIC, instal·lats per RIFER ROCAFER que no impediria, en el cas de les tres campanes litúrgiques menors, el ventat manual. La major, no obstant, una campana de considerables dimensions, té l'electromall per la part interna, de manera que no es podria ventar en l'estat actual, si les xarxes foren, com cal, desmuntades.
Les sis campanes, com és habitual a Catalunya i sobre tot en les foses pels BARBERÍ tenen tres noms, femenins, cadascuna.
Toques tradicionales Les campanes es ventaven i de forma extraordinària es repicaven.
Toques actuales Tocs automàtics de les campanes amb els electromalls.
Tocs manuals mitjançant batallades compassades sempre de les quatre campanes, per tocs festius.
Visitas Els CAMPANERS DE BADALONA organitzen visites acompanyades al campanar. amb alguns panells en les sales intermèdies. Podria estar bé que els panells de l'exposició temporal que hi ha al museu sobre les campanes, hi fossin al campanar, en els diversos nivells, ja que expliquen molt bé el procés de construcció i les característiques de les campanes.
Potser falta una explicació sobre la destrucció del campanar i de les campanes en 1936-1939 així com la reconstrucció i les diverses propostes ara existents.
Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
BADAWEB - Curs de campaners a Santa Maria2004
CAMPANERS DE BADALONA - Fita històrica1958
CAMPANERS DE BADALONA - Visita guiada al campanar de Santa Maria de Badalona 2021
CAMPANERS DE BADALONA - Les campanes de Santa Maria2023
CATALUNYA RELIGIÓ - “Els campaners han passat de considerar-se professionals a ser una activitat associativa”2023
EL TOT BADALONA - Els campaners de Santa Maria preparen una exposició2020

Vídeos de toques de campanas

IntérpreteVídeoFechaDuración
CAMPANERS DE BADALONANeix l'Associació de Campaners de Badalona13-11-201804:51
32 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualización 2024-03-15

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Maria del Pilar, Teresa, Anna i Dolors (1)BARBERÍ195873225
Maria Anna, Jacoba i Xaviera (2)BARBERÍ195886368
Antonia, Josefa i Anastàsia (3)BARBERÍ, HIJOS DE ESTEBAN1946109750
Maria Assumpta, Jacoba i Maria dels Dolors (4)BARBERÍ19581211026
Campaneta d'eixida de missa152
Maria de la Mercè, Joana i Raimunda, campana dels quarts (A)BARBERÍ19585491
Maria de Lourdes, Assumpta i Xaviera, campana de les hores (B)BARBERÍ195867174

Relojes

Relojes

Reloj mecánico (1)
Autor del relojRELOJES DE TORRE SALVE
Empresa de mantenimientoRELOJES DE TORRE SALVE
Fecha construcción 1950ca
Descripción del reloj Substituït per un ordinador BODET Opus 10 instal·lat per RIFER ROCAFER
Existencia del reloj 1
Funcionamiento del reloj 1
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Fecha 06-11-2023
Fotos del reloj

Computadoras

Computadora (1)


1 2

AutorBODET
Empresa de mantenimientoRIFER ROCAFER
Fecha de construcción 2020ca
Editor de la ficha LLOP i BAYO, Francesc
Actualización 06-11-2023
2 Fotos de la computadora
Registro de computadoras
  • Registro reducido (PDF)
  • : campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com