Campanas de México

Parròquia de Sant Joan Baptista - BENIARJÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

Inventario de campanas

Parròquia de Sant Joan Baptista - BENIARJÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanas actuales

Senyalera, antiga de sant Marc (0)


Localización Porta del campanar
Diámetro 23
Altura bronce 20
Borde 3
Peso aproximado 7
Año fundición 1700ca
Descripción La campana compta amb una inscripció en majúscula : ‘‘✱ABEMARIA✱GRASIAP’’, que per falta d’espai i errors ortogràfics es traduiria així: ‘‘AVE MARIA GRATIA’’ és a dir (AVE MARIA PLENA DE GRÀCIA). A continuació trobem una imatge de la Mare de Déu del Pilar i per altra banda les claus de Sant Pere.
Inscripción tercio (Un cordó)
‘‘✱ABEMARIA✱GRASIAP’’
Inscripción medio (01) (Imatge de les claus de Sant Pere)

(06) (Mare de Déu del Pilar)
Inscripción medio pie (Tres cordons)
Inscripción pie (Dos cordons)
Toques tradicionales Probablement mig vol per mitjà d'una corda unida a la ballesta.
Yugo Fusta
Estado original La campana probablement comptava amb una ballesta al braç per al seu volteig. La truja era diferent a l'actual.
Estado de conservación La campana es troba instal·lada damunt de la porta que dona accés al campanar. Compta amb una corda unida a una ballesta per fer-la sonar.
Mecanismos para tocar Manual
Actuaciones La campana fou traslladada al nou temple parroquial de Beniarjó als anys cinquanta quan es va decir tombar l’ermita de Sant Marc, al igual que l’església original. Molt de temps després, es va decidir restaurar la campana i quedà instal·lada sobre un suport de fusta ubicat damunt de la porta que dona accés al campanar.
Valoración Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instalación La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notas És l´antiga campaneta de l´ermita de Sant Marc, edifici gòtic enderrocat cap el 1950. Al llibre "Entorn a Ausias March", ix una foto de la campaneta en la seua espadanya i una altra ja baixada, on es veu la ballesta incrustada al braç que tenia. (notes de Xavier Martín, 27/20/2003)
Autores
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
  • OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (27-12-2019)
  • Editor Sergio Osa Millán
    Fecha 23-07-2020
    12 Fotos
  • Volver a la página anterior

    La xicoteta (1)


    Localización Sala de campanes
    Diámetro 48
    Altura bronce 38
    Borde 4
    Peso real 62
    FundidorMANCLÚS, SALVADOR
    Año fundición 1963
    Descripción La campana té dos cordons al terç amb un espai buit i dos cordons més. Al mig trobem unes figures com una creu a l’exterior, un Cor de Jesús i la marca de fundició (FUNDICION / DE/ SALVADOR MANCLUS/ C. INDUSTRIA, 27/ VALENCIA) . Seguint, al mig peu de la campana trobem tres cordons els quals hi ha inscripció que fa referència als donants de la campana i al lloc de destinació juntament amb la data de fundició : ‘‘SIENDO PADRINOS MANUEL PORTA JORDA -E- ISABEL BORRAS MORANT’’ / BENIARJO V-V-MCMLXIII’’. El peu de la campana no conté cap cordó.
    Inscripción tercio (2 cordons)
    (2 cordons)
    Inscripción medio (00) (Creu)
    (03) (Marca de fundició)
    (09) (Cor de Jesús)
    Inscripción medio pie (2 cordons)
    ‘‘SIENDO PADRINOS MANUEL PORTA JORDA -E- ISABEL BORRAS MORANT’’
    (1 cordó)
    ‘‘BENIARJÓ V-V-MCMLXIII’’
    (1 cordó)
    Toques actuales La campana volteja i repica de forma automàtica.
    Yugo Ferro Manclús.
    Estado anterior En la documentació de l’any 2000, la campana presentava un electromall trifàsic a les (09), posteriorment substituït per un electromall monofàsic.
    Estado de conservación La campana es troba instal·lada en una de les finestres de la sala de les campanes, amb una truja de ferro Manclús. Està mecanitzada amb un motor de volteig continu i un electromall monofàsic. A més, disposa d’un batall ben nugat amb cable de seguretat que evitaria la seua caiguda al carrer.
    Mecanismos para tocar Motor de vol continu (03) i electromall monofàsic (09)
    Actuaciones La campana fou adquirida per la parròquia de Sant Joan Baptista de Beniarjó en maig de l’any 1963 sufragada per un matrimoni del poble. Va ser beneïda eixe mateix any i va quedar instal·lada en el campanar , moment en què es va procedir a la mecanització del conjunt. En aquest cas, la campana va ser mecanitzada per Salvador Manclús, amb un motor de volteig continu i un electromall trifàsic.
    Valoración Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
    Instalación La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
    Notas
    Autores
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
  • OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (27-12-2019)
  • Editor LLOP i BAYO, Francesc
    Fecha 22-02-2023
    15 Fotos
  • Volver a la página anterior

    Sant Joan Baptista (2)


    Localización Sala de campanes
    Diámetro 70
    Altura bronce 62
    Borde 6
    Peso aproximado 199
    Año fundición 1814
    Descripción La campana té al terç la següent inscripció: ‘‘✱ ✱SAИJVAN ✱ BAVTISTA ✱ AИO I8I4 ✱ ✱’’ En aquesta s’indica l’advocació de la campana i la data de fundició . En aquest cas, Sant Joan Baptista, és el nom que rep el titular de la parròquia de Beniarjó i segurament se li atribueix aquest nom a la campana per ser la major del conjunt , època en que sols existia una espadanya sobre l’església original i existien dos campanes. Així mateix, la campana és la més antiga del conjunt existent i sobrevivent a la guerra civil, per tant trobem elements simbòlics en campanes , com la creu que està ubicada en la part central de la campana. Aquesta creu posseeix unes similituds amb les decoracions d’altres creus gravades en campanes , obra dels campaners Roses, ja que coincideix amb el model de decoracions. De tota manera no es pot verificar del tot ja no indica fonedor i per tant no es pot atribuir a cap autor perquè no és clarament cert.
    Inscripción tercio (2 cordons)
    ‘‘✱ ✱SAИJVAИ ✱ BAVTISTA ✱ AИO I8I4 ✱ ✱’’
    (2 cordons)
    Inscripción medio (00) (Creu amb pedestal)
    Inscripción medio pie (5 cordons)
    Inscripción pie (2 cordons)
    Toques tradicionales És possible que es llimitara al repic a distància amb una corda desde baix i per a les grans solemnitats seria voltejada desde la sala de campanes.
    Toques actuales La campana volteja i repica de forma automàtica.
    Yugo Truja de ferro Manclús vella.
    Estado original Probablement estava instal·lada en l'espadanya de l’anterior església amb una truja de fusta. Malgrat la destrucció de l’antic temple parroquial de Beniarjó per substituir-lo per un d’estil més modern, va comportar la construcció d’un nou campanar on la campana fou traslladada, quedant instal·lada en la finestra de la cara oest.
    Estado anterior En la documentació de l’any 2000, la campana estava en un semblant estat de conservació. Presentava dos elctromalls trifàsics.
    Estado de conservación La campana està instal·lada en una de les finestres de la sala de les campanes, amb truja de ferro Manclús. Disposa d’un motor de volteig continu i dos electromalls (un en desús) i altre monofàsic. També, compta amb un batall ben nugat amb cable de seguretat per evitar la seua caiguda.
    Mecanismos para tocar Motor de vol continu (03) i electromall monofàsic. Electromall trifàsic en desús a les (09)
    Actuaciones La campana va ser traslladada al campanar actual degut a la destrucció de l’antic temple amb la intenció de substituir-lo per un d’estil arquitectònic més modern, on el bronze estava ubicat en l’espadanya amb la seua truja de fusta. Una vegada al campanar, l’any 1963 dos families sufragaren dos campanes noves , moment en què es va mecanitzar el conjunt a càrrec de Salvador Mancús. En 2020 s’ha substituit l'antic electromall un nou monofàsic CLOCK-O-MATIC. L'anterior picava molt baix amb perill de rotura.
    Valoración Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
    Instalación La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
    Autores
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
  • OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (27-12-2019)
  • Editor Sergio Osa Millán
    Fecha 31-07-2020
    15 Fotos
  • Volver a la página anterior

    Pepita (3)


    Localización Sala de campanes
    Diámetro 91
    Altura bronce 77
    Borde 8
    Peso real 456
    FundidorROSES ATZENETA
    Año fundición 1960
    Descripción La campana compta al terç amb la següent inscripció, on s’indica el nom de la campana: ‘‘PEPITA’’.A continuació, trobem el nom dels donants de la campana: ‘‘SIENDO PADRINOS JOSE ANDRES MORANT LLINARES Y PEPITA MORANT BARBER’’. Respecte a les figures hi ha una custòdia ,pensaments, la marca de fundició ( ‘‘ROSES / ADZANETA / VALENCIA”) i Sant Josep. Al mig peu trobem tres cordons amb decoracions, després dos garlandes on figura el nom de destinació de la campana juntament amb l’any de fundició: ‘‘BENIARJO AÑO 1960’’. Tot seguit hi han dos garlandes decoratives. Per últim al peu trobem tres cordons.
    Inscripción tercio (1 cordó)
    (06) ‘‘✱ PEPITA ✱’’
    (1 cordó)
    ‘‘✱ SIENDO PADRINOS JOSE ANDRES MORANT LLINARES Y PEPITA MORANT BARBER ✱’’
    (1 cordó)
    (Garlandes amb motius vegetals i eucarístics)
    Inscripción medio (00) (Custòdia)
    (03) (Pensament)
    (06) (Sant Josep)
    (09) (Marca de fundició)
    Inscripción medio pie (2 cordons)
    ‘‘✱ BENIARJÓ AÑO 1960 ✱’’
    (2 cordons)
    (Garlandes)
    Inscripción pie (3 cordons)
    Toques tradicionales En un principi la campana seria voltejada desde la sala de campanes. No sembla tindre accesoris per al repic manual.
    Toques actuales Automàtics.
    Yugo Ferro Roses
    Estado original
    Estado anterior En la documentació de l’any 2000 la campana presentava un electromall trifàsic.
    Estado de conservación Està instal·lada en una de les finestres de la sala de les campanes, amb truja de ferro Roses. Disposa d’un motor de volteig continu i un electromall monofàsic. També té un batall ben nugat amb cable de seguretat.
    Mecanismos para tocar Motor de vol continu i electromall monofàsic (03)
    Actuaciones La campana va ser fosa el 1960 en la foneria dels Roses d’Atzeneta d’Albaida amb l’objectiu de completar el joc de campanes existent. Durant aquell mateix any seria beneïda i pujada al campanar, quedant instal·lada en una de les finestres de la sala de les campanes (Sud). És probable que en 1963 aproximadament, Salvador Manclús portara a terme la mecanització del conjunt.
    Valoración Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
    Instalación La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
    Notas
    Autores
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
  • OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (27-12-2019)
  • Editor Sergio Osa Millán
    Fecha 31-07-2020
    19 Fotos
  • Volver a la página anterior

    Patrocinio (4)


    Localización Sala de campanes
    Diámetro 105
    Altura bronce 90
    Borde 9
    Peso real 665
    FundidorMANCLÚS, SALVADOR
    Año fundición 1963
    Descripción La campana té al terç la següent inscripció on indica el nom de la campana: ‘‘PATROCINIO’’. Al mig trobem els noms dels donants de la campana junt amb les autoritats religioses: ‘‘DONADA POR D. MANUEL PORTA JORDÁ/ Y D. PATROCINIO PEIRO BENAVENT/ PADRINOS: D. RAMÓN PORTA Dª ISABEL MILLET/ SIENDO CURA D. FERNANDO PEIRO MORATAL’’. També trobem elements característics de campanes com una crucifix, la marca de fundició (FUNDICION / DE/ SALVADOR MANCLUS/ C. INDUSTRIA, 27/ VALENCIA) ; i finalment la Mare de Déu del Carme. Al mig peu figura el nom de la destinació de la campana junt a l’any de fundició: ‘‘BENIARJÓ 1963’’.
    Inscripción tercio (2 cordons)
    (06) ‘‘PATROCINIO’’
    (3 cordons)
    (Garlandes amb motius religiosos)
    Inscripción medio (00) (Creu)
    (03) (Marca de fundició)
    (06) ‘‘DONADA POR D. MANUEL PORTA JORDÁ/ Y D. PATROCINIO PEIRO BENAVENT/ PADRINOS: D. RAMÓN PORTA Dª ISABEL MILLET/ SIENDO CURA D. FERNANDO PEIRO MORATAL / BENIARJO 1963’’
    (09) (Mare de Déu del Carme)
    Inscripción medio pie (5 cordons)
    (1 cordó)
    Toques actuales Automàtics.
    Yugo Ferro Manclús.
    Estado anterior En la documentació de l’any 2000, la campana comptava amb un electromall trifàsic.
    Estado de conservación Instal·lada en una de les finestres de la sala de les campanes, amb una truja de ferro Manclús. Està mecanitzada amb un motor de volteig continu i un electromall monofàsic. A més, disposa d’un batall ben nugat amb cable de seguretat.
    Mecanismos para tocar Motor de vol continu (03) i electromall monofàsic (09)
    Actuaciones La campana fou adquirida per la parròquia de Sant Joan Baptista de Beniarjó en maig de l’any 1963, sufragada per un matrimoni del poble. Posteriorment va tindre lloc l'acte de benedicció junt a una altra de menors dimensions. És probable que durant la seua instal·lació al campanar es procedira a la mecanització del conjunt. En aquest cas, s'electrificà amb un motor de volteig continu i un electromall trifàsic.
    Valoración Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
    Instalación La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
    Notas
    Autores
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
  • OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (27-12-2019)
  • Editor LLOP i BAYO, Francesc
    Fecha 22-02-2023
    14 Fotos
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 07-07-2024 ✱ 083038@gmail.com