Campanas de México

Parròquia de Sant Pere Apòstol - REAL (COMUNITAT VALENCIANA)

Inventario de campanas

Parròquia de Sant Pere Apòstol - REAL (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanas actuales

Sant Pere (1)


Localización Sala de les Campanes
Diámetro 54
Altura bronce 50
Borde 4
Peso aproximado 91
FundidorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Año fundición 1940
Descripción En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció: "SAN PEDRO. SIENDO CURA D. JUAN MUÑOZ CARDONA ALCALDE D. JOSÉ Mª DE ECHEVARRIA." En ella indica l'advocació a la que es dedica (Sant Pere, patró del poble i titular del temple parroquial), i els noms del rector i l'alcalde del moment. Al mig trobem aquesta inscripció: "EISASI / ISASMENDI". Sembla que es tracta del segon cognom de l'alcalde, que no cabria complet al terç. A l'altra banda està la marca de fàbrica: "ROSES HERMANOS / VALENCIA". Al mig peu continua amb aquesta inscripció: "# LAS CAMPANAS QUE LA IMPIEDAD Y EL ERROR DESTRUYERON LA FE EN DIOS Y LA VERDAD DE FRANCO HAN CONSTRUIDO". Finalment indica el nom del poble i la data de fosa: "REAL DE MONTROY / 1940".

Aquesta campana compta amb unes de les més simbòliques inscripcions entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Durant l'estiu de 1936 centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari, parant la major part en magatzems. Com que les inscripcions no acostumaven a indicar el lloc d'origen, la major part no es recuperaren després. Aquest va ser el cas de Real, on es va remarcar el fet amb la inscripció del mig peu, que com hem comentat és una de les més significatives. A més es va deixar constància del poble, per poder recuperar la campana, i els noms de les autoritats locals del moment, en aquest cas el alcalde i el rector.
Inscripción hombro (cordó)
Inscripción tercio (2 cordons)
"SAN PEDRO. SIENDO CURA D. JUAN MUÑOZ CARDONA ALCALDE D. JOSÉ Mª DE ECHEVARRIA."
(2 cordons)
Inscripción medio (00) (Creu amb pedestal)
(03) "EISASI / ISASMENDI"
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / VALENCIA"
Inscripción medio pie (2 cordons)
"# LAS CAMPANAS QUE LA IMPIEDAD Y EL ERROR DESTRUYERON LA FE EN DIOS Y LA VERDAD DE FRANCO HAN CONSTRUIDO"
(2 cordons)
(06) "REAL DE MONTROY / 1940"
Inscripción pie (3 cordons)
Toques tradicionales Sembla que tradicionalment tan sols es voltejava amb un cigonyal des dels peus del campanar.
Toques actuales Repica i volteja automàticament.
Yugo Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estado original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, possiblement amb algunes peces de formigó.
Estado anterior En la primera presa de dades de 2001 la campana estava instal·lada amb truja de ferro Manclús i comptava amb un cigonyal (03) per al seu vol manual.
Estado de conservación En la documentació de novembre del 2014 la campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de tocar.
Mecanismos para tocar (03) motor d'impulsos i electromall.
Actuaciones En 1940 va ser fosa als tallers de la foneria Hnos. Roses de Silla junt a altres dos campanes que conformarien el nou conjunt. Aquest es va fer en substitució del perdut en 1936, deixant constància del fet en les inscripcions. Durant la mecanització de les altres campanes (1977), sembla que no es va mecanitzar, ja que en 2001 encara comptava amb cigonyal per tocar-la. Poc després va ser restaurada per ELECTRORECAMP S.L d'Atzeneta d'Albaida, canviant la truja de ferro per altra de fusta i mecanitzant-la amb motor d'impulsos i electromall.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoración Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instalación La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Autores
  • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (12-11-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (26-11-2014)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 02-03-2015
    23 Fotos
  • Volver a la página anterior

    Sant Jaume (2)


    Localización Sala de les Campanes
    Diámetro 84
    Altura bronce 70
    Borde 9
    Peso aproximado 343
    FundidorMANCLÚS, SALVADOR
    Año fundición 1977
    Descripción En primer lloc trobem al terç l'advocació a la que està dedicada: "SAN JAIME". Seguidament al mig està en primer lloc la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". En segon trobem la data de l'anterior campana i la de la refosa: "HECHA EN 1.940 / REFUNDIDA EN 1.977". Baix d'aquesta estan finalment el nom del rector i de l'alcalde: "JOSE CRESPO CURA. ELIAS HERNANDIS ALCALDE".
    Inscripción tercio (2 cordons)
    (06) "SAN JAIME"
    (2 cordons)
    (cordó)
    (garlanda amb motius catòlics)
    Inscripción medio (00) (Crucifix)
    (03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
    (06) "HECHA EN 1.940 / REFUNDIDA EN 1.977"
    (09) (Custòdia)
    Inscripción medio pie (06) "JOSE CRESPO CURA. ELIAS HERNANDIS ALCALDE"
    (5 cordons)
    Toques actuales Volteja i repica automàticament.
    Yugo Fusta Nova 2001 Técnica y artesanía.
    Estado anterior Es trobava en un regular estat de conservació, ubicada en la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Manclús. Estava mecanitzada amb motor de vol continu (03) i eletromall (09). Abans de l'eletromall compta amb un martell manual que es canviaria per l'actual. L'estat general en que estava va obligar a la restauració del conjunt.
    Estado de conservación La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de tocar.
    Mecanismos para tocar (09) motor d'impulsos i electromall.
    Actuaciones L'actual campana és el resultat de la refosa d'una anterior, segurament del any 1940, quan es feren les altres campanes. Aquesta es trencà en 1977 i va ser baixada de la torre per refondre-la als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Després de fondre-la, es portà al poble per la benedicció. Durant aquests treballs a més es va mecanitzar el seu vol, dotant-la de truja de ferro i motor de vol continu, així como mig vol. Sembla que el martell instal·lat era manual, accionat des dels peus del campanar amb una llarga corda. Aquests treballs es realitzaren entre abril i juny de 1977 i varen ser inagurats per a les festes de Salt Pere.

    En 2012, l'empresa 2001 Técnica y Artesanía va procedir a baixar la campana de la torre junt a la major, sent traslladada al taller per netejar-la per dins i fora i canviar la truja de fusta. En setembre tornà al campanar i quedà definitivament instal·lada a la torre i mecanitzada amb motor d'impulsos i elecromall. Aquests treballs han estat pagats amb subvenció de la Diputació de València i la Parròquia de Sant Pere de Real.

    Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
    Valoración Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
    Instalación La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
    Autores
  • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (12-11-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (26-11-2014)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 02-03-2015
    9 Fotos
  • Volver a la página anterior

    Maria (3)


    Localización Sala de les Campanes
    Diámetro 103
    Altura bronce 90
    Borde 8
    Peso aproximado 633
    FundidorROSES, HERMANOS (SILLA)
    Año fundición 1940
    Descripción En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció: "# MARIA. SIENDO CURA D. JUAN MUÑOZ CARDONA ALCALDE D. JOSÉ Mª DE ECHEVARRIA." En ella indica l'advocació a la que es dedica (Sant Pere, patró del poble i titular del temple parroquial), i els noms del rector i l'alcalde del moment. Al mig trobem aquesta inscripció: "EISASI / ISASMENDI". Sembla que es tracta del segon cognom de l'alcalde, que no cabria complet al terç. A l'altra banda està la marca de fàbrica rodejant l'escut franquista: "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA". Al mig peu continua amb aquesta inscripció: "# LAS CAMPANAS QUE LA IMPIEDAD Y EL ERROR DESTRUYERON LA FE EN DIOS Y LA VERDAD DE FRANCO HAN CONSTRUIDO". Finalment indica el nom del poble i la data de fosa: "REAL DE MONTROY / 1940".

    Aquesta campana compta amb unes de les més simbòliques inscripcions entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Durant l'estiu de 1936 centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari, parant la major part en magatzems. Com que les inscripcions no acostumaven a indicar el lloc d'origen, la major part no es recuperaren després. Aquest va ser el cas de Real, on es va remarcar el fet amb la inscripció del mig peu, que com hem comentat és una de les més significatives. A més es va deixar constància del poble, per poder recuperar la campana, i els noms de les autoritats locals del moment, en aquest cas el alcalde i el rector.
    Inscripción tercio (2 cordons)
    "# MARIA. SIENDO CURA D. JUAN MUÑOZ CARDONA ALCALDE D. Mª DE ECHEVARRIA"
    (2 cordons)
    (garlanda vegetal)
    Inscripción medio (00) (Creu amb pedestal)
    (03) (escut franquista rodejat per la marca de fàbrica) "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA"
    (06) (Monograma de Maria)
    (09) "EISASI ISASMENDI."
    Inscripción medio pie (2 cordons)
    "# LAS CAMPANAS QUE LA IMPIEDAD Y EL ERROR DESTRUYERON LA FE EN DIOS Y LA VERDAD DE FRANCO HAN CONSTRUIDO"
    (2 cordons)
    (06) "REAL DE MONTROY / 1940."
    Inscripción pie (2 cordons)
    (2 cordons)
    Toques tradicionales Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Els vols es realitzarien des de la mateixa Sala de les Campanes.
    Toques actuales Volteja i repica automàticament.
    Yugo Fusta Nova 2001 Técnica y artesanía.
    Estado original Comptava amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora i de perfil tradicional valencià. Possiblement aquesta tenia algunes peces de formigó, com era habitual en l'època. A més per repicar-a comptava amb una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar.
    Estado anterior Es trobava en un regular estat de conservació, ubicada en la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Manclús. Estava mecanitzada amb motor de vol continu (03) i eletromall (09). Abans de l'eletromall comptava amb un martell manual, accionat des dels peus de la torre amb una llarga corda. L'estat general en que estava va obligar a la restauració del conjunt.
    Estado de conservación La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de tocar.
    Mecanismos para tocar Motor d'impulsos (03), electromall (09).
    Actuaciones En 1940 va ser fosa als tallers de la foneria Hnos. Roses de Silla junt a altres dos campanes que conformarien el nou conjunt. Aquest es va fer en substitució del perdut en 1936, deixant constància del fet en les inscripcions. En l'any 1977 aprofitant la refosa de la Mitjana es va mecanitzar, realitzant els treballs la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La truja de fusta va ser canviada per una de ferro i es va instal·lar un motor de vol continu. Sembla que el martell instal·lat era manual, accionat des dels peus del campanar amb una llarga corda. Aquests treballs es realitzaren entre abril i juny de 1977 i varen ser inagurats per a les festes de Salt Pere.

    En 2012, l'empresa 2001 Técnica y Artesanía va procedir a baixar la campana de la torre junt a la major, sent traslladada al taller per netejar-la per dins i fora i canviar la truja de fusta. En setembre tornà al campanar i quedà definitivament instal·lada a la torre i mecanitzada amb motor d'impulsos i elecromall. Aquests treballs han estat pagats amb subvenció de la Diputació de València i la Parròquia de Sant Pere de Real.
    Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
    Valoración Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
    Instalación La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
    Autores
  • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (12-11-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (26-11-2014)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 02-03-2015
    25 Fotos
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 03-07-2024 ✱ 083038@gmail.com