Campanas de México

Parròquia de Sant Roc - LLOCNOU DE SANT JERONI (COMUNITAT VALENCIANA)

Inventario de campanas

Parròquia de Sant Roc - LLOCNOU DE SANT JERONI (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanas actuales

El Gonçal (1)


Localización Sala de les campanes
Diámetro 48
Altura bronce 43
Borde 5
Peso aproximado 64
FundidorROSES, FRANCISCO
Año fundición 1848
Descripción Al terç trobem: "SAN GONSALO I ALMARANTE SIENDO ALCALDE", la advocació a qui va dirigida la campana, nombrant a San Gonçal de Amarante, el qual fou un Sant de familia noble, seguidament nombra al alcalde de entonces a Llocnou, don Salvador Faus i Vi, aquesta epigrafía a la campana es talla al terç, nombrant solament "ALCALDE" i deixant l'altra part de la frase en un recuadre decorat al mig, que segons diu: "SALVADOR FAUS I VI DAL ANO DE 1848", citant el nom del mateix alcalde i senyalant el any de fosa i benedicció de la campana a més de un relleu de la Custòdia del Santíssim.
Inscripción hombro (1 cordó gruix)
Inscripción tercio (1 cordó)
(06)"SAN GONSALO I ALMARANTE SIENDO ALCALDE"
(1 cordó)
Inscripción medio (00)(Creu)
(09)(Custòdia radiant)
(06)"SALVADOR/ FAUS I VI/ DAL ANO/ DE 1848"
Inscripción medio pie (4 cordons)
Inscripción pie (2 cordons)
Toques tradicionales La campana avans de la seua curta duració de estar mecanitzada es tocava manualment, repicava amb un batall unit a una llarga corda per repicar desde baix, i els vols es feïen desde la mateixa sala de les campanes. Després es va electrificar per la casa Manclús pero va durar milt poc , fet que la gent del poble pujara a voltejar-la per impedir la seua ausència de toc al poble.
Entre els anys 2000 i 2007 la campana tornà a tocar-se manualment ja que careixia de mecanismes per ser tocada.
Toques actuales Volteja i repica automàticament.
Yugo Truja de fusta ELECTRORECAMP S.l
Estado original La campana avans de que fora dotada de truja metàlica de la casa Manclús, es trobava amb una truja de fusta de carrasca del perfíl valencià, amb una ballesta o cigonyal per al vol manual amb un batall unit a la corda per repicar.
Estado anterior Abans de la intervenció de la construcció del nou campanar de Llocnou, la campana era dotada amb una roda per al vol de motor seguit, i un martell mecànic manual, amb una truja de ferro de la casa Manclús. Fins l'any 2000 en que aquesta es baixa i es restaura.
Estado de conservación Molt bona
Mecanismos para tocar Motor de vol de impulsos i electromall a les (09) i ballesta a les (03)
Actuaciones L'any 1848, el rector de entonces, no esmentat a la epigrafía de la campana, mana fondre una campana per a la parròquia de Sant Roc de Llocnou de Sant Jeroni, sent beneïda i posteriorment pujada al campanar el mateix any de la seua fosa.
Més tard en l'època de les electrificacions de Manclús als campanars, aquesta es dota de una truja de ferro i de un roda de vol, amb motor de volteig, però aquest sols dura dels anys 1972 al 74, pronte es va desbaratar ja que aquest no va resistir a l'intemperie a més d'un martell mecànic.
L'any 2000 es baixa del campanar per a la seua restauració, després més tard es torna al poble renovada sent beneïda i pujada el mateix any de la seua restauració. Durant la seua estancia avans de ser pujada al campanar, es varen fer tocs amb ella pels Campaners de la Catedral de València .
Cap a l'any 2007 es du a terme la seua electrificació, dotant-la d'un motor a vol impulsos i un martell per al repic.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoración Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la, però la nova campana hauria de conservar idèntica nota tonal així com els harmònics. En cas de badar-se s’aconsella l
Instalación La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet.
Notas La seua tonalitat musical és La bemoll 4ª octava. L’estructura dels harmònics ha estat presa per model i aplicada a les campanes CAROLINA, PURÍSSIMA CONCEPCIÓ i BONAMIRA.
El batall original ha estat substituït per un de nou de (bronze/manganès) fabricat per Koninklijke Eijsbouts (d'Asten).
Autores
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (30-01-2015)
  • Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
    Fecha 20-10-2015
    31 Fotos
  • Volver a la página anterior

    La Carolina (2)


    Localización Sala de les campanes
    Diámetro 65
    Altura bronce 59
    Borde 5,5
    Peso aproximado 159
    FundidorEIJSBOUTS
    Año fundición 2000
    Descripción Al terç, a més de l'abundancia decorativa, podem trobar la inscripció:"BONAMIRA 1609 * 2009 LLOCNOU DE SANT JERONI + EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM", asenyala el antic nom de la població, ja dit en l'edat mitjana (LLOCNOU DE BONAMIRA) fent referència a Rafelet de Bonamira, en quan a les dates de 1609 i 2009, podem dir que l'any 1609 fa referència a l'expulsió dels moriscos de l'antiga població morisca "El Rafelet" i amb l'ocupació de els frares de Sant Jeròni, desde aquell moment la localitat passa a dir-se Llocnou de Sant Jeròni, seguidament trobem: "EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM", esmentant el fonedor de la campana amb l'any 2000 al llatí (ME FECIT ANNO MM) traduït (ME HIZO EN EL AÑO 2000).
    Al terç trobem a part de el escut de Llocnou, la següent inscripció: "+ AMB EL NOM DE "CAROLINA", LA FAMILIA GARCIA MAHIQUES, RENOVADA EN GARCIA MARCO I MESTRE GARCIA, LA /DEDICA AL SAGRAT COR DE JESÚS / + DEVS, AVDIBVS NOSTRIS AVDIVIMVS, PATRES NOSTRI ANNVNTIAVERUNT NOBIS: OPVS QVOD OPERATVS ES IN DIEBVS EORVM, ET IN DIEBVS ANTIQVIS", en aquesta epigrafía diu el nom que poseeïx la campana (Carolina), segurament possada per algún nom que tendria algun familiar dels GARCÍA MAHIQUES donants de la campana, després: "RENOVADA EN GARCIA MARCO I MESTRE GARCIA", segurament els precursors de l'afinació de les campanes, per fer una mateixa tonalitat. També asenyala aquesta es dedicada al Sagrat Cor de Jesucrist, en aquest cas si no tingera el nom de Carolina se li atribuiría aquest. Per últim trobem una epigrafía al llatí: "+ DEVS, AVDIBVS NOSTRIS AVDIVIMVS, PATRES NOSTRI ANNVNTIAVERUNT NOBIS: OPVS QVOD OPERATVS ES IN DIEBVS EORVM, ET IN DIEBVS ANTIQVIS". traduïda al espanyol significaría: " +OH DÉU! AMB ELS NOSTRES OITS HEM SENTIT; ELS NOSTRES PARES ENS VAN CONTAR L’OBRA QUE VAS FER EN ELS SEUS DIES, EN TEMPS ANTIC. LA TEUA MÀ VA DESPOSEIR POBLES I TU ELS VAS PLANTAR A ELLS; VAS AFLIGIR POBLES I ELS VAS EXPEL.LIR. CERT QUE NO ES VAN APODERAR DE LA TERRA AMB LA SEUA ESPASA. I EL SEU BRAÇ NO ELS VA DONAR LA VICTÒRIA; SINÓ LA TEUA MÀ DRETA I EL TEU BRAÇ, I LA CLAROR DE LA TEUA MIRADA, PERQUÈ ET VAS COMPLAURE EN ELLS."
    Inscripción tercio (1 cordó)
    (franja amb decoració de fauna i vegetació)
    (1 cordó)
    (1 cordó)
    (06)"BONAMIRA 1609 * 2009 LLOCNOU DE SANT JERONI + EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM"
    (1 cordó)
    (1 cordó)
    (garlanda decorativa)
    Inscripción medio (00) (Creu)
    (03) (escut de Llocnou de Sant Jeroni)
    (06)"+ AMB EL NOM DE "CAROLINA", LA FAMILIA GARCIA MAHIQUES, RENOVADA EN GARCIA MARCO I MESTRE GARCIA, LA /DEDICA AL SAGRAT COR DE JESÚS / + DEVS, AVDIBVS NOSTRIS AVDIVIMVS, PATRES NOSTRI ANNVNTIAVERUNT NOBIS: OPVS QVOD OPERATVS ES IN DIEBVS EORVM, ET IN DIEBVS ANTIQVIS "
    Inscripción medio pie (5 cordons)
    Toques tradicionales La campana durant quasi 7 anys manual, era repicada desde els peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i es voltejava desde la mateixa sala de les campanes.
    Toques actuales Volteja i repica automàticament.
    Yugo Truja de fusta ELECTRORECAMP S.l
    Estado original La campana desde l'any de la seua fosa (2000) conserva una truja de fusta d'iroko de Vicent Tomàs (ELECTRORECAMP S.L) i un motor de vol a impulsos amb un electromall a les (09) a més d'una ballesta per al vol manual, tot així amb un bon estat de conservació.
    Estado de conservación Molt bona, la campana es troba instal·lada amb una truja de fusta de Electrorecamp S.l amb un motor de vol a impulsos i martell amb una ballesta per al vol manual.
    Mecanismos para tocar Motor de vol de impulsos i electromall a les (09) i ballesta a les (03)
    Actuaciones L'any 2000 a Llocnou es crea un projecte de fer un nou campanar per al poble, el qual sols com a campana original a la població era existent la campana GONÇAL, per tant i ocupar un lloc al campanar i completar un joc de campanes afinades es va fondre una campana d'Eijsbouts, el qual la familia donant de la mateixa era García Mahiques impulsors de la construcció de la nova torre campanar, beneïda i posteriorment pujada al campanar junt a les altres l'any 2000. Durant la seua darrera estancia avans de ser pujada al campanar es trobava a una estructura metàl·lica per ser tocada, ja que el dia de la seua benedicció va ser estrenada pels Campaners de la Catedral de València. Cap a l'any 2007 es du a terme la seua mecanització, dotant-la d'un motor de vol a impulsos i un martell per al repic.
    Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
    Valoración Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la, però la nova campana, per raons culturals, haurà de repetir amb exactitud la mateixa afinació, tenint en compte no solament la instal·lació tradicional.
    Instalación La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
    Notas Donada per la família Garcia Mahiques. Campana afinada tonalment i tímbrica. La seua tonalitat musical és Mi bemoll 4ª octava i repeteix la mateixa estructura d’harmònics de la campana GONÇAL. El batall original és de (bronze/manganès) fabricat per Koninklijke Eijsbouts (d'Asten).
    Autores
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (01-01-2015)
  • Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
    Fecha 20-10-2015
    31 Fotos
  • Volver a la página anterior

    Puríssima Concepció (3)


    Localización Sala de les campanes
    Diámetro 77
    Altura bronce 70
    Borde 6
    Peso aproximado 264
    FundidorEIJSBOUTS
    Año fundición 2000
    Descripción En primer lloc al terç podrem observar la seguent epigrafía:"BONAMIRA 1609 * 2009 LLOCNOU DE SANT JERONI + EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM", asenyala el antic nom de la població, ja dit en l'edat mitjana (LLOCNOU DE BONAMIRA) fent referència a Rafelet de Bonamira, en quan a les dates de 1609 i 2009, podem dir que l'any 1609 fa referència a l'expulsió dels moriscos de l'antiga població morisca "El Rafelet" i amb l'ocupació de els frares de Sant Jeròni, desde aquell moment la localitat passa a dir-se Llocnou de Sant Jeròni, seguidament trobem: "EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM", esmentant el fonedor de la campana amb l'any 2000 al llatí (ME FECIT ANNO MM) traduït (ME HIZO EN EL AÑO 2000).
    Al mig hi trobem a part de el escut de Llocnou, la següent inscripció:"+ AMB EL NOM DE LA "PURISSIMA CONCEPCIÓ", LA FAMILIA ROSSELLÓ MARTÍNEZ I LA CAPELLA DE MÚSICA HONOREN EL 8 DE DESEMBRE DE 1609 / * MANVS TVA GENTES DISPERDIDIT, ET PLANTASTI EOS; AFFLIXISTI POPVLOS ET EXPVLISTI EOS, NEC ENIM IN GLADIO SVO POSSEDERVNT TERRAM", en aquesta part de l'epigrafía en tota la campana, assenyala en primer lloc l'advocació a qui va dirigida la campana, l'advocació de la Inmaculada Concepció o la Puríssima se li atribueïx bastant a les campanes de la zona properes a Llocnou; seguidament indica la familia donant de la campana en aquest cas veïns del poble, familia Rosselló Martínez, també amb ajudes de la Capella de la Música honorant el 8 de desembre del 1609 data com hem dit avans el qual la localitat de Llocnou va passar a ser cristiana. A continuació trobem unes inscripcions al llatí: "MANVS TVA GENTES DISPERDIDIT, ET PLANTASTI EOS; AFFLIXISTI POPVLOS ET EXPVLISTI EOS, NEC ENIM IN GLADIO SVO POSSEDERVNT TERRAM", traduït al espanyol més o menys diria: "LA TEUA MÀ VA ESTIRPAR D'AQUESTA TERRA LES NACIONS, I ELS VAS PLANTAR A ELLS; TU VAS ABATIR AQUELLS POBLES I ELS VARES ESPELIR, PERQUE NO CONQUERIREN AQUEST PAÏS AMB LA SEUA ESPASA, NI FOU EL SEU BRAÇ ELS QUE ELS VA DONAR LA VICTORIA", açò és un fragment escollit dels Salmos de David (Salmo 43)
    Inscripción tercio (1 cordó)
    (franja amb decoració de fauna i vegetació)
    (1 cordó)
    (1 cordó)
    (06)"BONAMIRA 1609 * 2009 LLOCNOU DE SANT JERONI + EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM"
    (1 cordó)
    (1 cordó)
    (garlanda decorativa)
    Inscripción medio (00) (Creu)
    (03) (escut de Llocnou de Sant Jeroni)
    (06)"+ AMB EL NOM DE LA "PURISSIMA CONCEPCIÓ", LA FAMILIA ROSSELLÓ MARTÍNEZ I LA CAPELLA DE MÚSICA HONOREN EL 8 DE DESEMBRE DE 1609 / * MANVS TVA GENTES DISPERDIDIT, ET PLANTASTI EOS; AFFLIXISTI POPVLOS ET EXPVLISTI EOS, NEC ENIM IN GLADIO SVO POSSEDERVNT TERRAM"
    Inscripción medio pie (5 cordons)
    Toques tradicionales La campana durant quasi 7 anys manual, era repicada desde els peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i es voltejava desde la mateixa sala de les campanes.
    Toques actuales Volteja i repica automàticament.
    Yugo Truja de fusta ELECTRORECAMP S.l
    Estado original La campana desde l'any de la seua fosa (2000) conserva una truja de fusta d'iroko de Vicent Tomàs (ELECTRORECAMP S.L) i un motor de vol a impulsos amb un electromall a les (09) a més d'una ballesta per al vol manual, tot així amb un bon estat de conservació.
    Estado de conservación Molt bona, la campana es troba instal·lada amb una truja de fusta de Electrorecamp S.l amb un motor de vol a impulsos i martell amb una ballesta per al vol manual.
    Mecanismos para tocar Motor de vol de impulsos i electromall a les (09) i ballesta a les (03)
    Actuaciones L'any 2000 a Llocnou es crea un projecte de fer un nou campanar per al poble, el qual sols com a campana original a la població era existent la campana GONÇAL, per tant i ocupar un lloc al nou campanar i completar un joc de campanes afinades es va fondre una campana d'Eijsbouts, el qual la familia donant de la mateixa era Roselló Martínez, beneïda i posteriorment pujada al campanar junt a les altres l'any 2000. Durant la seua darrera estancia avans de ser pujada al campanar es trobava a una estructura metàl·lica per ser tocada, ja que el dia de la seua benedicció va ser estrenada pels Campaners de la Catedral de València. Cap a l'any 2007 es du a terme la seua mecanització, dotant-la d'un motor de vol a impulsos i un martell per al repic.
    Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
    Valoración Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la, però la nova campana, per raons culturals, haurà de repetir amb exactitud la mateixa afinació, tenint en compte no solament la instal·lació tradicional.
    Instalación La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
    Notas Donada per la famÍlia Roselló Martinez i la Capella de Música “Sant Jeroni”. Campana afinada tonalment i tímbrica. La seua tonalitat musical és Do 4ª octava i repeteix la mateixa estructura d’harmònics de la campana GONÇAL. El batall original és de (bronze/manganès) fabricat per Koninklijke Eijsbouts (d'Asten).
    Autores
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (01-01-2015)
  • Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
    Fecha 13-05-2015
    28 Fotos
  • Volver a la página anterior

    La Bonamira (4)


    Localización Sala de les campanes
    Diámetro 98
    Altura bronce 89
    Borde 13
    Peso aproximado 545
    FundidorEIJSBOUTS
    Año fundición 2000
    Descripción Com es pot vore en primer lloc al terç podrem observar a més de l'abundancià decorativa de fauna i vegetació que adorna la campana, hi ha inscrit la següent epigrafía:"BONAMIRA 1609 * 2009 LLOCNOU DE SANT JERONI + EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM", asenyala el antic nom de la població, ja dit en l'edat mitjana (LLOCNOU DE BONAMIRA) fent referència a Rafelet de Bonamira, en quan a les dates de 1609 i 2009, podem dir que l'any 1609 fa referència a l'expulsió dels moriscos de l'antiga població morisca "El Rafelet" i amb l'ocupació de els frares de Sant Jeròni, desde aquell moment la localitat passa a dir-se Llocnou de Sant Jeròni, seguidament trobem: "EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM", esmentant el fonedor de la campana amb l'any 2000 al llatí (ME FECIT ANNO MM) traduït (ME HIZO EN EL AÑO 2000).
    Després al mig, trobem a més de l'iconografitzar al poble de Llocnou com a escut, aquest decorat doble-barra amb flors de lis color or amb lleó rampant, i la Creu a la cara exterior de la campana, també una epigrafía que seguiex un model o ordre amb les tres noves campanes de l'any 2000, asenyala: escut de Llocnou, i baix motiu del nom a qui va dirigida a la campana, nom dels donants de la campana, i a qui va dedicada, i per últim una inscripció en llatí, ara prendrem també com model aquesta, que segons diu: "EL POBLE, EN EL QUART CENTENAR DE LA FUNDACIÓ I AMB EL NOM DE "BONAMIRA", VELL TOPÒNIM, LA / DEDICA ALS PATRONS SANT ROC I SANT JERONI / * ET BRACHIVM EORVM NON SALVAVIT EOS; SED DEXTERA YVA ET BRACHIVM TVVM, ET ILLVMINATIO VVLTVS TVI, QV". En aquesta assenyala qui a sigut el donant de la campana, en aquest cas va ser donada per tot el poble, i el motiu per què a més de que hi havia un lloc el qual havia de ser ocupat que és el quart centenar de la cristianització de Llocnou, citant la fundació dels frares de Sant Jeroni, seguidament esmenta el nom pres de la campana com a BONAMIRA, Bonamira és com diu també a la campana "EL VELL TOPÒNIM", ja com diu al terç de la campana que el antic nom era Llocnou de Bonamira, fent referència a Rafelet de Bonamira antiga població morisca on es situava al actual poble, seguidament esmenta a qui va dedicada: "PATRONS SANT ROC I SANT JERONI" Sant Roc titular de la Parròquia i Sant Jeròni titular oficial del poble i patró de la vila, la campana també podria prendre com a nom "SANTS PATRONS SANTS ROC I JERÒNI" si no hi estiguera el de Bonamira. I per finalitzar trobem a la campana, com es repeteix amb les altres dues noves junt a aquesta una inscripció en llatí que finalitza l'epigrafía, on diu el següent: "ET BRACHIVM EORVM NON SALVAVIT EOS; SED DEXTERA YVA ET BRACHIVM TVVM, ET ILLVMINATIO VVLTVS TVI, QV", i tradüit al valencià diria algo semblant a: "NO OCUPAREN LA TERRA AMB LA SEUA ESPASA NI EL SEU BRAÇ ELS VA FER OBTINDRE LA VICTORIA: SIGUÉ LA TEUA MÀ DRETA I EL TEU BRAÇ, SIGUÉ LA LLUM DEL TEU ROSTRE, PERQUE ELS ESTIMAVES"
    Asas
    Inscripción tercio (1 cordó)
    (franja amb decoració de fauna i vegetació)
    (1 cordó)
    (1 cordó)
    (06)"BONAMIRA 1609 * 2009 LLOCNOU DE SANT JERONI + EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM"
    (1 cordó)
    (1 cordó)
    (garlanda decorativa)
    Inscripción medio (00) (Creu)
    (03) (escut de Llocnou de Sant Jeroni)
    (06)"+ EL POBLE, EN EL QUART CENTENAR DE LA FUNDACIÓ I AMB EL NOM DE "BONAMIRA", VELL TOPÒNIM, LA / DEDICA ALS PATRONS SANT ROC I SANT JERONI / * ET BRACHIVM EORVM NON SALVAVIT EOS; SED DEXTERA YVA ET BRACHIVM TVVM, ET ILLVMINATIO VVLTVS TVI, QV"
    Inscripción medio pie (5 cordons)
    Toques tradicionales La campana durant quasi 7 anys manual, era repicada desde els peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i es voltejava desde la mateixa sala de les campanes.
    Toques actuales Volteja i repica automàticament.
    Yugo Truja de fusta ELECTRORECAMP S.l
    Estado original La campana desde l'any de la seua fosa (2000) conserva una truja de fusta d'iroko de Vicent Tomàs (ELECTRORECAMP S.L) i un motor de vol a impulsos amb un electromall per repicar-la a l'esquerra a més d'una ballesta per al vol manual, tot així amb un bon estat de conservació.
    Estado de conservación Molt bona, la campana es troba instal·lada amb una truja de fusta de Electrorecamp S.l amb un motor de vol a impulsos i martell amb una ballesta per al vol manual.
    Mecanismos para tocar Motor de vol de impulsos i electromall a les (09) i ballesta a les (03)
    Actuaciones L'any 2000 a Llocnou es crea un projecte impulsat per Rafael García Mahiques de fer un nou campanar per al poble, el qual sols com a campana original a la població era existent la campana GONÇAL, per tant i ocupar un lloc al nou campanar i completar un joc de campanes afinades es va fondre una campana d'Eijsbouts, l'actual grossa, sent els donants de la mateixa el poble de Llocnou de Sant Jeroni, beneïda i posteriorment pujada al campanar junt a les altres l'any 2000. Durant la seua darrera estancia avans de ser pujada al campanar es trobava a una estructura metàl·lica per ser tocada, ja que el dia de la seua benedicció va ser estrenada pels Campaners de la Catedral de València. Cap a l'any 2007 es du a terme la seua mecanització, dotant-la d'un motor de vol a impulsos i un martell per al repic.
    Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
    Valoración Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la, però la nova campana, per raons culturals, haurà de repetir amb exactitud la mateixa afinació, tenint en compte no solament la instal·lació tradicional.
    Instalación La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
    Notas Afinada tonalment i tímbrica. La seua tonalitat musical és La bemoll 3ª octava i repeteix la mateixa estructura d’harmònics de la campana GONÇAL. El batall original és de (bronze/manganès) fabricat per Koninklijke Eijsbouts (d'Asten).
    Autores
  • ()
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (01-01-2015)
  • Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
    Fecha 20-10-2015
    27 Fotos
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 02-07-2024 ✱ 083038@gmail.com