Campanas de México

Ermita Sant Sebastià - MURLA (COMUNITAT VALENCIANA)

Inventario de campanas

Ermita Sant Sebastià - MURLA (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanas actuales

Tiplet (1)


Localización Espadanya
Diámetro 34
Peso aproximado 23
FundidorMANCLÚS, SALVADOR
Año fundición 1950ca
Descripción La campana, de fosa industrial i seriada, disposa d'un crucifix al mig, un Cor de Jesús i la marca de fàbrica de la foneria Salvador Manclús: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / GRAO-VALENCIA".
Inscripción hombro (2 cordons)
(2 cordons)
Inscripción tercio (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / GRAO-VALENCIA"
(09) (Cor de Jesús)
Inscripción medio (4 cordons)
Toques tradicionales Tocs de missa a la parròquia dels Sants Joans de València.
Toques actuales Es volteja manualment per mitjà d'un cable unit al cigonyal per a les celebracions de Sant Sebastià.
Yugo Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estado original Estava instal·lada a una l'espadanya pròxima al presbiteri de l'església parroquial dels Sants Joans de València amb instal·lació per tocar-la a distància.
Estado anterior L'any 1999 estava instal·lada amb una truja de fusta construida per fusters locals.
Estado de conservación Està situada a l'espadanya de l'ermita. L'estat de conservació és bo i presenta una truja de fusta de perfil tradicional valencià, així com un cigonyal per voltejar-la manualment. També compta amb un batall lligat.
Mecanismos para tocar Campana manual amb ciguenyal
Actuaciones Aquesta campana procedeix dels Sants Joans de València, era l'antiga campaneta de missa que es trobava abandonada en la teulada del temple. La parròquia féu donació de la mateixa a la parròquia de Sant Miquel de Murla (nota de F. Xavier Martín)

És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense encàrrec previ. Aquest fet es denota en l'absència d'inscripcions específiques. Té elements genèrics com el crucifix, el Cor de Jesús o la marca de fàbrica i hi ha un espai que estava destinat a les inscripcions, tot i que en aquest cas finalment no les afegiren. Va ser fosa cap a 1950 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. L'any 2019 havia estat restaurada per 2001 Técnica y Artesania. Tenia una truja nova de fusta amb cigonyal per voltejar-la manualment.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoración Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instalación La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Autores
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (30-11-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa i documentació fotogràfica] (13-08-2019)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 27-01-2020
    4 Fotos
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com