Campanas de México

Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - QUART DE LES VALLS (COMUNITAT VALENCIANA)

Inventario de campanas

Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - QUART DE LES VALLS (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanas actuales

Nostra Senyora del Popul


Diámetro 94
Altura bronce 80
Borde 10
Peso aproximado 481
FundidorMANCLÚS, SALVADOR
Año fundición 1959
Inscripción medio (00) (crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION/DE/SALVADOR MANCLUS/ C INDUSTRIA 27/VALENCIA,"
(06) "1782 / NA SA DEL POPULO BARON DE CUART/ D JOAQUIN FERRER DE PROXITA / REFUNDIDA 1959 / CURA D JUAN MELLADO / PADRINOS: / JUSTO RAMON, ALCALDE / CARMEN GRANELL DE PUIG" (incís)
Yugo Ferro MANClÚS vella
Actuaciones Esta campana és fruit de la refosa de una barroca de 1782, segons ens consta en la inscripció, que intenta reproduir l´antiga, on per cert encara apareixen els senyors de Quart.
La campana ha sigut substituïda per altra del mateix nom, més gran que aquesta realitzada en 2007 pels germans Portilla. Aquesta campana es troba a disposició de l'Ajuntament de Quart de les Valls.
Valoración Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instalación La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Autores
  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (28-11-2002)
  • CORRESA I MARÍN, Ignasi (17-09-2007)
  • Editor LLOP i BAYO, Francesc
    Fecha 10-01-2019
    8 Fotos
  • Volver a la página anterior

    Santísim Crist de la Agonia (0)


    Localización Interior del temple parroquial
    Diámetro 72
    Altura bronce 7
    Borde 58
    Peso aproximado 216
    FundidorROSES, JAIME
    Año fundición 1865
    Descripción La campana presenta set anses, sis de les quals disposen de motius zoomorfs. Tot seguit, en el terç hi ha una garlanda de triangles decorats i dos grups de dos cordons. Entre ells disposa d'una senzilla inscripció en espanyol: "▲▲▲▲▲▲SANTISIMO CRISTO DE LAGONIA ANO I865". En el mig hi ha una creu de calvari i el monograma de Maria. Per acabar, presenta quatre cordons en el mig peu i dos més en el peu.

    La creu i el monograma de Maria són semblants a altres produccions dels ROSES. Per la data de la campana es tracta segurament d'una campana de JAIME ROSES, d'Atzeneta d'Albaida. A aquest fonedor també se li pot atribuir l'antiga campana mitjana de Benifairó de les Valls.
    Asas Sis anses amb motius zoomorfs.
    Inscripción tercio (garlanda de triangles decorats)
    (2 cordons)
    "▲▲▲▲▲▲SANTISIMO CRISTO DE LAGONIA ANO I865"
    (2 cordons)
    Inscripción medio (00) (creu de calvari)
    (06) (monograma de Maria)
    Inscripción medio pie (4 cordons)
    Inscripción pie (2 cordons)
    Toques tradicionales Repic manual amb una corda al batall i volteig des de la sala de campanes.
    Toques actuales No es toca.
    Yugo Truja de ferro de Manclús
    Estado de conservación Batall antic molt gastat. BADADA. En abril de l'any 2023 es va documentar la campana al cancell del temple parroquial, depositada damunt d'un palet de fusta. Conserva la truja de ferro de Manclús.
    Actuaciones Mecanitzada entorn de la dècada dels 70 per la foneria Manclús del Grau de València, dotant-la amb truja de ferro i mecanismes de toc automàtic. L'any 2007 es substituïda per altra campana nova per estar trencada i la campana es traslladada a dependències municipals. En 2023 la depositen a l'interior del temple parroquial.
    Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
    Valoración Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
    Instalación La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
    Notas La campana ha sigut substituïda per altra del mateix nom, més gran que aquesta realitzada en 2007 pels germans Portilla. Aquesta campana es troba a disposició de l'Ajuntament de Quart de les Valls.
    Autores
  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (28-11-2002)
  • CORRESA I MARÍN, Ignasi (17-09-2007)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (15-03-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (01-04-2023)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 03-04-2023
    29 Fotos
  • Volver a la página anterior

    Santa Maria (1)


    Localización Sala de campanes
    Diámetro 59
    Altura bronce 6
    Borde 47
    Peso aproximado 119
    FundidorDE LA VIÑA, JUAN ANTONIO
    Año fundición 1731
    Descripción La campana presenta motius antropomorfs en sis de les anses. Seguidament, disposa de dos grups de dos cordons en el terç i aquesta inscripció en el terç, composta amb lletres decorades: "+ AVE ++ MARIA + GRACIA + PLEИA +". Aquest és l'inici del Ave Maria, la pregaria més popular de les dirigides a la Mare de Déu i basada en el passatge de l'Anunciació de l'Evangeli de Sant Lluc (Lc 1, 28). Recull les paraules que l'arcàngel Gabriel va dirigir a la Mare de Déu, tot i que el nom de Maria no apareix a l'evangeli i sí a l'oració mariana. El text en valencià seria: "DÉU VOS SALVE MARIA PLENA DE GRÀCIA EL SENYOR ÉS AMB VÓS". En el mig hi ha una creu de tipus patriarcal i les imatges de Santa Bàrbera i Sant Miquel. A continuació, en el mig peu té quatre cordons i altra inscripció: "SE HIZO SIENDO PRIOR EL PADRE FRAI BARTOLOME FABREGAT ANO I73I". Aquesta és interessant perquè el càrrec de prior recorda que el temple formava part de l'antic convent dels servites. Per acabar, té dos cordons en el peu. Les característiques formals de la campana permeten vincular-la amb el fonedor Juan Antonio de la Viña, actiu en les primeres dècades del segle XVIII i al qual també es poden atribuir bronzes conservats a Benifairó de les Valls, Quartell o Petrés.
    Asas Anses amb motius antropomorfs.
    Inscripción tercio (2 cordons)
    "+ AVE ++ MARIA + GRACIA + PLEИA +"
    (2 cordons)
    Inscripción medio (00) (creu patriarcal)
    (03) (Santa Bàrbera)
    (09) (Sant Miquel)
    Inscripción medio pie "SE HIZO SIENDO PRIOR EL PADRE FRAI BARTOLOME FABREGAT ANO I73I"
    (4 cordons)
    Inscripción pie (2 cordons)
    Toques tradicionales Sembla que sols es voltejava manualment.
    Toques actuales Repic i volteig automàtic.
    Yugo Ferro de Manclús
    Estado anterior Les documentacions anteriors registraren l'antic batall, canviat abans de 2023 per un nou d'Electrorecamp.
    Estado de conservación L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Té un batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
    Mecanismos para tocar Mecanitzada, motor de vol continu en (03) i electromall en (09)
    Actuaciones Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja anterior es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall.
    Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
    Valoración Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
    Instalación La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
    Autores
  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • ALUJER, Casta (2002)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (01-04-2023)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 04-04-2023
    44 Fotos
  • Volver a la página anterior

    Santíssim Crist de l´Agonia (2)


    Localización Sala de campanes
    Diámetro 88
    Altura bronce 74
    Borde 9
    Peso aproximado 395
    FundidorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
    Año fundición 2007
    Descripción Té set anses. En el terç presenta dos grups de dos cordons i entre ells una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SANTISSIM CRIST DE L'AGONIA ✱". Del grup inferior de cordons penja una garlanda de triangles invertits. Seguidament, en el mig hi ha una creu de calvari, altra de tipus grec i aquestes inscripcions: "FLAMA D'AMOR, OH CRIST DE L'AGONIA / SOL DE LES VALLS GLORIÓS / DEL MÓN AL CEL PORTEU-NOS L'ÚLTIM DIA / SALVEU-NOS REI PIADÓS." / "QUART DE LES VALLS ANY 2007". En aquest espai també està la marca de fàbrica i la signatura del fonedor: "HERMANOS PORTILLA / CA / GAJANO CANTABRIA" / " # Abel Portilla # / Me fecit (peixet) / Nº 114". Per acabar, presenta cinc cordons en el mig peu i dos més en el peu.
    Inscripción tercio (2 cordons) /
    "✱ SANTISSIM CRIST DE L'AGONIA ✱" /
    (2 cordons) /
    (garlanda de triangles invertits)
    Inscripción medio (00) (creu amb pedestal)
    (03) (creu)
    (06) "FLAMA D'AMOR, OH CRIST DE L'AGONIA / SOL DE LES VALLS GLORIÓS / DEL MÓN AL CEL PORTEU-NOS L'ÚLTIM DIA / SALVEU-NOS REI PIADÓS." / "QUART DE LES VALLS ANY 2007"
    (09) (marca de fàbrica monotip) "HERMANOS PORTILLA / CA / GAJANO CANTABRIA" / " # Abel Portilla # / Me fecit (peixet) / Nº 114" (incís, manuscrit)
    Inscripción medio pie (5 cordons)
    Inscripción pie (2 cordons)
    Toques actuales Repic i volteig automàtic.
    Yugo Truja de fusta d'iroco realitzada per Portilla amb plantilla d'Electrorecamp SL
    Estado de conservación L'electromall pica un poc baix, amb cert perill de trencament de la campana.
    La cadireta del motor d'impulsos està ubicada perpendicularment baix de la roda, per la qual cosa no actua, i acabarà trencant, en curt terme, les potes del motor.
    La campana està molt pesada, és a dir molt desequilibrada, la qual cosa dificulta el seu toc, tant manual com mecànic. Per esta causa, i degut al mal estat de conservació del campanar, no és recomanable el seu volteig, ni manual ni mecànic, fins la restauració del campanar.
    L'electromall i el motor no estan ubicats al mateix costat, preferentment el costat esquerre, com es recomana en la normativa de subvencions de la Generalitat Valenciana. Tampoc està la campana dotada d'elements per al toc manual (ballesta o argolla en la truja, al menys per iniciar el volteig; anella al batall per al repic).
    Els eixos tenen una placa per baix, que impedeix la seua regulació.
    El batall, amb canya de fusta, deu rebotar més de l'habitual. Probablement l'únic avantatge de la campana excessivament descompensada siga que el rebot quede limitat, però no és una solució recomanable. Tampoc el batall està dotat de cables de seguretat, per evitar la seua caiguda en cas de trencament.
    La roda de volteig porta dents que es van enganxant a la cadena. Es tracta d'una tecnologia superada i substituïda per una banda adhesiva en la roda, que evita els bots de la cadena, els cops i els sorolls.
    La campana està poc encastada en el braç de fusta, la qual cosa augmenta la inseguretat i sobre tot el pes relatiu respecte a la truja o contrapés.
    La ubicació de les dues campanes noves no és l'habitual (una front a l'altra), i en conseqüència tocaven la una en l'altra en el moment del muntatge, per la qual cosa fou necessari serrar la truja, augmentat així el dèficit del contrapés.
    Mecanismos para tocar (03) Electromall monofàsic PORTILLA (09) motor impulsos Movotron de CLOCK-O-MATIC
    Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
    Valoración Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
    Instalación La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
    Autores
  • CORRESA i MARÍN, Ignasi (16-09-2007)
  • LLOP i BAYO, Francesc (10-09-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (01-04-2023)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 05-04-2023
    32 Fotos
  • Volver a la página anterior

    Mare de Déu del Pòpul (3)


    Localización Sala de campanes
    Diámetro 96
    Altura bronce 87
    Borde 10
    Peso aproximado 512
    FundidorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
    Año fundición 2007
    Descripción Té set anses. En el terç presenta dos grups de dos cordons i entre ells una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "NTRA SÑRA. DEL PÓPULO ORA PRO NOBIS". La part en llatí procedeix de les diverses lletanies i es tradueix així: "PREGA PER NOSALTRES". Del grup inferior de cordons penja una garlanda de triangles invertits. Seguidament, en el mig hi ha una creu de calvari, altra de tipus grec i aquestes inscripcions: "MUCHOS AÑOS VIRGEN PURA, / ESTUVISTEIS ESCONDIDA / EN UNA PARED METIDA / QUE ENCUBRIÓ VUESTRA HERMOSURA / MAS DESPUÉS DE AUSENCIA TANTA / OS DESCUBRIERON, AURORA, / SEDNOS SIEMPRE INTERCESORA, / VIRGEN DEL PÓPULO SANTA." / "QUART DE LES VALLS AÑO 2007". En aquest espai també està la marca de fàbrica i la signatura del fonedor: "HERMANOS PORTILLA / CA / GAJANO CANTABRIA" / (2 pardals) / " # Abel Portilla # / Me fecit (peixet) / Nº 113". Per acabar, presenta cinc cordons en el mig peu i dos més en el peu.
    Inscripción tercio (2 cordons) /
    "NTRA SÑRA. DEL PÓPULO ORA PRO NOBIS" /
    (2 cordons) /
    (garlanda de triangles invertits)
    Inscripción medio (00) (creu amb pedestal)
    (03) (creu)
    (06) "MUCHOS AÑOS VIRGEN PURA, / ESTUVISTEIS ESCONDIDA / EN UNA PARED METIDA / QUE ENCUBRIÓ VUESTRA HERMOSURA / MAS DESPUÉS DE AUSENCIA TANTA / OS DESCUBRIERON, AURORA, / SEDNOS SIEMPRE INTERCESORA, / VIRGEN DEL PÓPULO SANTA." / "QUART DE LES VALLS AÑO 2007"
    (09) (marca de fàbrica monotip) "HERMANOS PORTILLA / CA / GAJANO CANTABRIA" / (2 pardals) / " # Abel Portilla # / Me fecit (peixet) / Nº 113" (incís, manuscrit)
    Inscripción medio pie (5 cordons)
    Inscripción pie (2 cordons)
    Yugo Truja de fusta d'iroco realitzada per Portilla amb plantilla d'Electrorecamp SL
    Estado de conservación L'electromall pica un poc baix, amb cert perill de trencament de la campana.
    La cadireta del motor d'impulsos està ubicada perpendicularment baix de la roda, per la qual cosa no actua, i acabarà trencant, en curt terme, les potes del motor.
    La campana està molt pesada, és a dir molt desequilibrada, la qual cosa dificulta el seu toc, tant manual com mecànic. Per esta causa, i degut al mal estat de conservació del campanar, no és recomanable el seu volteig, ni manual ni mecànic, fins la restauració del campanar.
    L'electromall i el motor no estan ubicats al mateix costat, preferentment el costat esquerre, com es recomana en la normativa de subvencions de la Generalitat Valenciana. Tampoc està la campana dotada d'elements per al toc manual (ballesta o argolla en la truja, al menys per iniciar el volteig; anella al batall per al repic).
    Els eixos tenen una placa per baix, que impedeix la seua regulació.
    El batall, amb canya de fusta, deu rebotar més de l'habitual. Probablement l'únic avantatge de la campana excessivament descompensada siga que el rebot quede limitat, però no és una solució recomanable. Tampoc el batall està dotat de cables de seguretat, per evitar la seua caiguda en cas de trencament.
    La roda de volteig porta dents que es van enganxant a la cadena. Es tracta d'una tecnologia superada i substituïda per una banda adhesiva en la roda, que evita els bots de la cadena, els cops i els sorolls.
    La campana està poc encastada en el braç de fusta, la qual cosa augmenta la inseguretat i sobre tot el pes relatiu respecte a la truja o contrapés.
    La ubicació de les dues campanes noves no és l'habitual (una front a l'altra), i en conseqüència tocaven la una en l'altra en el moment del muntatge, per la qual cosa fou necessari serrar la truja, augmentat així el dèficit del contrapés.
    Mecanismos para tocar (03) Electromall monofàsic PORTILLA (09) motor impulsos Movotron de CLOCK-O-MATIC
    Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
    Valoración Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
    Instalación La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
    Autores
  • CORRESA i MARÍN, Ignasi (18-09-2007)
  • LLOP i BAYO, Francesc (10-09-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (01-04-2023)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 07-04-2023
    39 Fotos
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 02-07-2024 ✱ 083038@gmail.com