Campanas de México

Santa Bàrbera (1) - Parròquia de la Mare de Déu de Sales - SUECA

Santa Bàrbera (1) - Parròquia de la Mare de Déu de Sales SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Tercer cos del campanar
Diámetro 47
Altura bronce 35
Borde 4
Peso aproximado 60
FundidorGARCÍA, CRISTOBAL
Año fundición 1803
Descripción La campana compta al terç amb aquesta inscripció: "SANTA BARBARA ✱ AÑO ✱ I8O3 ✱ ✱ ". En ella trobem l'advocació a la que està dedicada i el any de la fosa. Al mig, baix de la imatge de Santa Bàrbera esta la següent inscripció en llatí: "SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS". Aquesta té origen en les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més de l'Església, en la que es sol·licita la intercessió d'aquells reconeguts com a models de conducta cristiana. La seua traducció al valencià seria: "SANTA BARBERA PREGA PER NOSALTRES".
Inscripción tercio (cordó)
"SANTA BARBARA ✱ AÑO ✱ I8O3 ✱ ✱ "
(2 cordons)
Inscripción medio (2 cordons)
(00) (Creu amb pedestal)
(06) (imatge de Santa Bàrbera) "SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS"
Inscripción medio pie (4 cordons)
Inscripción pie (3 cordons)
Toques tradicionales Possiblement sols fora utilitzada com a campana senyalera o per tocar a missa. Es tocaria amb un cigonyal des dels peus del campanar per mitjà d'una corda.
Toques actuales Volteja automàticament.
Yugo Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estado original Comptaria amb truja de fusta, datada del moment en que va ser fosa la campana. Tindria a més un cigonyal per voltejar-la des dels peus del campanar.
Estado de conservación La campana es troba en un bon estat, ubicada al tercer cos del campanar, entre dos bigues de fusta. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos.
Mecanismos para tocar (09) motor d'impulsos.
Actuaciones En l'any 1803 es va fondre un nou conjunt de campanes amb destí al campanar del en eixe moment Convent de la Mare de Déu del Sales de Sueca. Aquesta és la menor del conjunt, dedicada a Santa Bàrbera. La campana va ser fosa prop del seu destí i tot i no estar signada es pot atribuir al campaner García, possiblement Cristóbal García. Després de fosa es va beneir i pujar al campanar. No consta que es mecanitzada amb les altres campanes en 1963, per tant segurament quedaria amb la instal·lació original fins ser restaurada poc després de l'any 2000. La truja original es canvià per una nova de perfil tradicional valencià i mecanitzà amb motor d'impulsos. Aquest treball va ser realitzat per ELECTRORECAMP S.L.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoración Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instalación La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Autores
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (21-11-2014)
  • GRUPO DE PATRIMONIO HISTORICO - POLICIA NACIONAL ADSCRITA A LA COMUNITAT VALENCIANA (04-10-2023)
  • Editor LLOP i BAYO, Francesc
    Fecha 11-10-2023
    21 Fotos
  • Registro reducido (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com