Campanas de México

Sant Joan de Ribera, la dels Combregars (3) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - BENAGUASIL

Sant Joan de Ribera, la dels Combregars (3) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu BENAGUASIL (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Sala de les campanes
Diámetro 94
Altura bronce 86
Borde 1,5
Peso real 564
FundidorMANCLÚS, SALVADOR
Año fundición 1962
Descripción Té al terç una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAN JUAN DE RIBERA". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals i religiosos. Seguidament trobem al mig un Crucifix, una imatge de Sant Francesc Xavier i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig té una llarga inscripció amb el nom de la parròquia, la data i una dedicatoria al rector de Benaguasil que va ser assassinat l'any 1936 i que es va copiar de l'antiga campana badada: PARROQUIA DE LA ASUNCION AÑO 1962 / DEDICADA A LA MEMORIA DE D FERMIN GIL NAVARRO / EJEMPLAR SACERDOTE QUE SIENDO CURA PARROCO / DE BENAGUACIL DIO SU VIDA POR SUS OVEJAS EL / DIA 12 DE SEPTIEMBRE DE 1.936".
Inscripción tercio (3 cordons)
(06) "SAN JUAN DE RIBERA"
(cordó)
(garlanda amb motius religiosos y vegetals)
Inscripción medio (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "PARROQUIA DE LA ASUNCION AÑO 1962 / DEDICADA A LA MEMORIA DE D FERMIN GIL NAVARRO / EJEMPLAR SACERDOTE QUE SIENDO CURA PARROCO / DE BENAGUACIL DIO SU VIDA POR SUS OVEJAS EL / DIA 12 DE SEPTIEMBRE DE 1.936"
(09) (Sant Francesc Xavier)
Inscripción medio pie (4 cordons)
(cordó gruix)
Toques tradicionales Es repicava tant des de la sala de les campanes com des dels peus del campanar per mitjà d'una corda al batall. Es voltejava a mans des de la sala de les campanes. Tocava al mig vol per als tocs de difunt.
Toques actuales Repic i volteig automàtic. Mig vol per al toc de difunts.
Yugo Fusta ELECTRORECAMP
Estado anterior Des de 1975 i fins als 90 estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estado de conservación Està en bon estat de conservació, instal·lada a la finestra que ocupava tradicionalment. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismos para tocar (03) motor d'impuls (09) electromartell monofàsic
Actuaciones Es va refondre l'any 1962 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València pel trencament d'una campana de la mateixa foneria que datava de l'any 1951. La instal·laren amb truja de ferro i en 1971 la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

L'any 1995 amb motiu de les obres de restauració del campanar la baixaren i una vegada finalitzades les obres Industrias Manclús la va instal·lar de nou al campanar amb truja de fusta de Barberí i es va mecanitzar amb electromall monofàsic i motor d'impuls. El desequilibri de la truja i les dificultats per voltejar la campana causaren que l'any 2010 la baixaren de nou. La truja de Barberí es va canviar per altra nova i es va netejar la campana. Els treballs comptaren amb subvenció de la Diputació de València i finançament de la Parròquia. L'empresa Electrorecamp va portar a terme aquesta restauració i la campana va quedar finalment ubicada a la torre uns dies abans de les festes de setembre.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoración Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instalación La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Autores
  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (15-06-1993)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Restauració de la campana] (07-09-2010)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (04-09-2019)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 05-09-2019
    21 Fotos
  • Registro reducido (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 02-07-2024 ✱ 083038@gmail.com