Campanas de México

Parròquia dels Sants Joans - ESTIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

Registro de las campanas

Parròquia dels Sants Joans - ESTIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)


Época construcción 1725-30
Descripción Campanar barroc, molt elegant, quasi de manual, de planta quadrada i tres cossos. Destaca per la seua alçada sobre la frontera, amb un alt xapitell de dos cossos amb pinacles i contraforts. La torre conserva un magnífic rellotge de sol, atípic i complex al primer cos.

Aquest primer cos està en part rodejat per la mateixa església i el parament constructiu està completament enlluït. El mur està pintat de blanc i sobre aquest color es disposa la rica policromia que decora la torre, especialment els angles, amb motius geomètrics. A un lateral està el citat rellotge solar i a l'altre l'esfera o mostra del rellotge mecànic. Una cornisa separa el primer cos del segon. El segon presenta quatre finestres amb arc de mig punt, emmarcades a l'exterior per unes motllures des de l'altura de la imposta. També a l'exterior presenta un basament sobre el qual es disposen les pilastres toscanes, agrupades de dos en dos i amb les dels angles ocupant l'aresta. Presenta una decoració molt semblant a la del primer cos, així com un entaulament i cornisa. El tercer cos té una balustrada exterior amb pinacles, circulars al centre i piramidals als angles. Al centre hi ha un templet amb dos altures de forma poligonal i amb quatre finestres. Les cares que no tenen finestra al primer nivell tenen uns arcs en diagonal amb pinacles i les del segon uns aletons. La torre està rematada per una coberta amb teula i presenta una creu i penella amb l'anyel, símbol de Sant Joan. Aquest tercer cos també una policromia exterior semblant a la dels cossos anteriors.
Graffitti Queden alguns graffittis a la torre, tot i que degut a que s'ha pintat en diverses ocasions, han desaparegut part dels mateix.
Estado original Les campanes estaven situades als mateixos llocs que ocupen actualment. El Cimbalet tenia una llarga corda unida al cigonyal per voltejar-la des dels peus de la torre i és possible que alguna de les campanes grans també disposaren de cordes unides als batalls que arribaven fins a baix del campanar per repicar. Alguna d'aquestes (tal volta la major) tindria una maça horària.
Conservación actual Campanar molt net, i en un molt bon estat de conservació. A la terrassa hi ha un Brot de figuera a tenir en compte. Les campanes estan instal·lades a les finestres de la sala de les campanes, excepte el Cimbalet que està a la volta de la mateixa sala, al costat de la matraca. Totes elles estan dotades amb truges de fusta pintades de roig i mecanitzades amb motor d'impuls. Les quatre grans tenen electromalls.
Protección El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Las campanas Interessant conjunt de campanes històriques dels segles XVIII i XIX amb destacables decoracions i gravats. Les dos més antigues són el Cimbalet i la Mitjana, ambdues de 1764. Els motius decoratius, la creu o les sargantanes són idèntics als de la campana major de l'església parroquial de Gátova i permeten relacionar les dos campanes d'Estivella amb un fonedor de cognom de la Calleja, que signa la campana de Gátova. La xicoteta i la gran es varen fondre en 1821 i són obra dels fonedors Vicent Cases i Joseph Cases Soler. La tercera o del Torn es va fondre en 1851 i és de Manuel Cánobas. Resulta interessant l'ús de lletres, sanefes i imatges pròpies del segle precedent.
Toques tradicionales El Cimbalet es voltejava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al cigonyal per als tocs de missa i altres avisos com els de crida de processó. Les quatre campanes del conjunt es voltejaven des de la sala de les campanes i segurament algunes també es repicaven manualment des dels peus del campanar. La tercera o del torn tocava per marcar les tandes de regar a l'horta del municipi.
Toques actuales Els vols de crida a missa, quan toca l'ordinador, es fan tots amb la campana xicoteta, així com els de crida a processó. Les festes només es diferencien pels vols generals i de consagració a l'eixida de la processó i puntualment. Campaners de Morvedre tornà a realitzar els tocs tradicionals de vols i cor el dia de Sant Blai de 2007, i en les festes patronals. Les quatre campanes es voltegen i repiquen automàticament.
Actuaciones A mitjans del segle XX o un poc després, la foneria de Salvador Manclús va mecanitzar les campanes. Les truges antigues es canviaren per altres de ferro i les dotaren amb motors de vol continu i electromall monofàsic. La restauració del campanar (1999-2000) va ser inaugurada el 26 de febrer de 2001, després de tornar al campanar la decoració barroca original, de la qual encara quedaven restes.

El joc de campanes històriques es restauraren amb ajudes de la GENERALITAT VALENCIANA el 1999. Es van instal·lar truges noves de fusta de CLOCK-O-MATIC, instal•lades pels PORTILLA, substituïnt les velles de ferro de MANCLÚS. A les truges li faltaven pes per als tocs manuals i estaven clavillades i resseques, per la qual cosa l'any 2011 ELECTRORECAMP S.L. neteja i restaura novament el conjunt de campanes instal·lant noves truges de fusta. A més es va soldar la Xicoteta que estava trencada.
Cuadrante solar
Té un magnífic, atípic i complex quadrant solar (1739), a més d´una esfera pintada per al rellotge molt interessant d'una sola agulla.

 

Matraca
Existeix una matraca de 1919 sense ús. La matraca ha sigut dipositada en el museu parroquial, tot i que estava en excel·lent estat de conservació. L'empresa Polieco - España establida en Estivella ha promogut la restauració de la matraca antiga per posar-la al Museu Parroquial i la fabricació d'una nova per a tornar a usar durant el Tridu Pasqual. El divendres 1 de febrer de 2008, es baixà la matraca antiga per iniciar les obres de restauració d'aquesta. L'empresa encarregada de la restauració i fabricació de les matraques és ELECTRORECAMP S.L.

 

Rueda de campanas
Hi ha un rogle de deu campanes, que sembla actual.

 

Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
ASSOCIACIÓ CULTURAL ARRELS - ESTIVELLA - Les campanes d'Estivella2014
ASSOCIACIÓ CULTURAL ARRELS D'ESTIVELLA - V Premi Josep Maria Blasco Soriano a la conservació i restauració del patrimoni2014
AVAN - Después de un siglo inactivo, mañana se inaugura el reloj solar, lunar y estacional del campanario de Estivella2001
AVAN - Una campana del año 1691 regresa mañana a su parroquia en Torres Torres tras dos meses de restauración2008
AVAN - Las campanas de Estivella vuelven este fin de semana a su parroquia tras ser restauradas2011
AVAN - Las cuatro campanas centenarias de la parroquia de Estivella han sido bajadas para su restauración2011
Campaners de Morvedre - Campaners al Mercat Medieval2007
Campaners de Morvedre - El mercat medieval de Sagunt més sonat2007
Campaners de Morvedre - Les campanes acomiadaran a D. Ángel Olivares2007
Campaners de Morvedre - Nous projectes 20082008
CAMPOS PÉREZ, Txema - El Premio Josep M.ª Blasco reconoce a la Colla de Campaners de Valencia2014
CORRESA I MARÍN, Ignasi - Les Matraques a Morvedre2008
GARRIDO, Dani - Els Campaners celebran Sant Blai en tres municipios2007
GENERALITAT VALENCIANA - Subvencions de campanes 19991999
JUAN VIDAL, Francisco - Los campanarios valencianos de la segunda mitad del siglo XVIII (Parte I)1999
LLOP i BAYO, Francesc - Algunes notes sobre matraques2024
MESA i REIG, Lluís M. - Les campanes d'Estivella al si del Camp de Morvedre: gènesi i evolució2011
MESA I REIG, Lluis Maria - La Colla de Campaners d'Estivella i l'església dels Sants Joans organitzen una mostra sonora titulada "A toc de campanes"2014
MURCIANO, Susana G. - Una empresa de Estivella cubrirá el 100% de la restauración de la Cantinela y costeará una nueva2008
REDACCIÓN - El municipio vuelve a dar la campanada2011
REDACCIÓN - El conjunto de campanas históricas de Estivella vuelven este fin de semana2011
REDACCIÓN / Estivella - Campaners de Morvedre tocará en la fiesta de la Santa Cruz del Garbí2007
REDACCIÓN / Sagunto - Campaners de Morvedre elabora dos nuevas matracas2007
REDACCIÓN / Sagunto - Campaners de Morvedre despedirá al párroco Olivares2007
REDACCIÓN / Sagunto - Sustituyen los yugos antiguos de las campanas de la Vila2007
REDACCIÓN / Sagunto - La Matraca volverá a sonar por segunda vez en la Semana Santa saguntina desde su restauración2009
REDACCIÓN PETRÉS - Els Campaners de Morvedre preparan la torre para acoger dos nuevas campanas2008

Vídeos de toques de campanas

IntérpreteVídeoFechaDuración
CAMPANERS D'ESTIVELLALa Matraca d'Estivella18-04-201402:12
80 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualización 2020-06-03

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Cimbalet (0)CALLEJA, DE LA17643016
La Xicoteta (1)CASES, VICENTE; SOLER CASES, JOSEPH182166166
La del torn (2)CANOBAS, MANUEL185188395
La Mitjana (3)CALLEJA, DE LA176489408
La Grossa (4)CASES, VICENTE; SOLER CASES, JOSEPH1821108729

Relojes

Relojes

Reloj mecánico (1)
Autor del relojCRONOS
Empresa de mantenimientoCRONOS
Descripción del reloj Maquinària mecànica de rellotge de Cronos de Roquetes, sense ús.
La principal peculiaritat del rellotge és la seua mostra o esfera, que conserva la agulla única original, característica dels rellotges de ferrer, molt menys exactes i que per tant sols indicaven l'hora aproximada.
Tipo reloj 1
Existencia del reloj 1
Funcionamiento del reloj 1
Editor CORRESA I MARÍN, Ignasi
Fecha 30-10-2007
Fotos del reloj

Computadoras

Computadora (1)


1 2

AutorCLOCK-O-MATIC
Empresa de mantenimientoPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Editor de la ficha LLOP i BAYO, Francesc
Actualización 25-11-2010
2 Fotos de la computadora
Registro de computadoras
  • Registro reducido (PDF)
  • : campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 30-06-2024 ✱ 083038@gmail.com