Campanas de México

Parròquia de la Transfiguració del Senyor - ALFAFARA (COMUNITAT VALENCIANA)

Registro de las campanas

Parròquia de la Transfiguració del Senyor - ALFAFARA (COMUNITAT VALENCIANA)

Época construcción Segles XVIII
Descripción El campanar està situat a un lateral de la façana principal del temple parroquial. És de planta quadrada, construït amb pedra tallada i té tres cossos. El primer cos està dividit en quatre trams de semblant factura i a la cara orientada cap a la façana principal del temple trobem la mostra del rellotge. Una cornisa separa aquest cos del segon o de les campanes. En aquest trobem quatre finestres amb arc de mig punt, una per cada costat, que estan emmarcades per unes pilastres toscanes (dos per cada cara), situades sobre un basament. Sobre aquestes hi ha una cornisa. El tercer cos està format per dos nivells més menuts i amb finestres. El primer té uns aletons en diagonal. Està rematada per una coberta a quatre aigües amb creu i veleta. Té una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes.
Graffitti Té un graffitti que documenta la inauguració del rellotge elèctric l'any 1973 i altre a la sala de les campanes que podria indicar el diàmetre d'una campana.
Estado original Les campanes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional local que presentava lleugeres variacions respecte del tradicional local. Sembla que les tres tenien llargues cordes unides als batalls per repicar-les des dels peus del campanar.
Conservación actual L'estat de conservació del campanar és bo. De les campanes, la més xicoteta i la major estan mecanitzades amb motor de vol continu i dotades amb truges de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La mitjana té una truja nova de fusta de perfil tradicional valencià i està motoritzada amb motor d'impuls. Les tres disposen d'electromalls monofàsics i batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Protección El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Las campanas Té un conjunt de tres campanes. La més xicoteta va ser fosa l'any 1822 i està dedicada a Santa Cecília. No indica el nom del seu autor, però es podria atribuir al fonedor de Benissoda Domingo Roses Vila, que eixe mateix any va fondre una campana per a Planes i que presenta similituds amb aquesta. La mitjana està dedicada a Santa Maria i va ser fosa als tallers de la foneria Hermanos Portilla. La major està dedicada al titular de la parròquia i data de l'any 1974.
Toques tradicionales Fins a la mecanització dels anys 70 les tres campanes grans presentaven llargues cordes que arribaven fins als peus del campanar i servien per a tocar-les des de baix. Es voltejaven des de la sala de les campanes.
Toques actuales Les tres campanes voltegen i repiquen automàticament.
Actuaciones El campanar és una construcció datable al segle XVIII o primers anys del XIX. Segueix el model dels campanars barrocs valencians amb elements clàssics com les cornises, pilastres o entaulaments; i el típic remat amb dos altures. Les campanes sembla que no les destruïren durant la Guerra Civil (1936-1939) o com a mínim se salvaren dos. Aquestes es varen fondre al segle XIX. L'any 1943 es va fondre als tallers de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida la campana major, peca que seria refosa l'any 1974 per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Possiblement aquest any es canviaren les truges de fusta de totes les campanes per altres de ferro i les motoritzaren, deixant d'interpretar els tocs tradicionals. L'any 2013 es va refondre la Mitjana i Industrias Manclús la va instal·lar amb truja de fusta i mecanitzar amb motor d'impuls i electromall.
Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
BLANCO MONTEJO METALOCK S. A. - Correo personal sobre cosido de grietas de campanas1998
SELLÉS, P. - En busca de campaneros 2021

Grabaciones de toques de campanas

IntérpreteGrabaciónFechaDuración
CAMPANERS DEL COMTATL’art de tocar les campanes21-01-202015:24
18 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualización 2024-04-19

Campanas desaparecidas

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Diví Salvador (refosa)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA1943402
Mitjana (2)PALLÉS I ARMENGOL, BUENAVENTURA188269190

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Santa Cecília (1)ROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)182263145
Santa Maria (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)201264.5155
Diví Salvador (3)MANCLÚS, SALVADOR197489408
  • Registro reducido (PDF)
  • ALFAFARA: campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com