Campanas de México

Parròquia de l'Assumpció i Santa Bàrbera de Massarrojos - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

Registro de las campanas

Parròquia de l'Assumpció i Santa Bàrbera de Massarrojos - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)


Época construcción 1887-1895
Descripción Campanar clàssic, no habitual en l'Horta, que s'alça al costat de la façana principal de l'església i està tot ell construït amb carreus. És de planta quadrada i té tres cossos. El primer d'ells té un llarg cos de canya amb un parell d'òculs per il·luminar l'interior de la torre a un dels laterals. A aquest mateix lateral hi ha una esfera o mostra del rellotge i sobre ella la data de 1986, al·lusiva possiblement a la reparació d'aquest element. Una cornisa separa el primer cos del segon, que té quatre finestres amb arc de mig punt i alguns elements decoratius a l'exterior. Els cantons dels dos primers cossos tenen forma circular. Aquest segon cos té un entaulament amb uns cercles com a decoració i una cornisa. El tercer cos té un templet circular central amb un entaulament, coberta de teula i creu amb penella. Aquest espai està delimitat per una balustrada amb pinacles. La torre té una escala interior que arriba fins a la sala de les campanes.
Estado original Les campanes estaven instal·lades amb truja de fusta de perfil tradicional local, semblant a les que tenen actualment, i algunes es fixaven per evitar-ne el moviment mentre es repicaven amb unes varetes metàl·liques que encara es conserven. A més tenien les tres grans unes llargues corda unides als batalls per a repicar-les des dels peus del campanar.
Estado reciente Des dels anys 60 del segle XX fins a la restauració de 2007 les tres campanes grans estaven instal·lades amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzades amb electromall i motor de vol continu. Sols la xicoteta va conservar la instal·lació tradicional després d'aquesta mecanització.
Conservación actual L'estat de conservació del campanar és bo, així com de les campanes. Aquestes estan situades a les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local. Estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic (excepte la xicoteta que no té electromall). Finalment presenten un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat, menys la xicoteta que en té un de fixació rígida, segurament original de quan es va fondre.
Protección El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Las campanas Té un total de quatre campanes. La xicoteta és de l'any 1923 i està dedicada a la Puríssima. Tant la garlanda com el sistema de fixació rígida del batall són habituals de la foneria Hijos de L. Roses, actius a principis del segle XX. Per tant, es podria atribuir la campana a aquesta foneria. Les altres tres les va fondre Jaime Roses en 1896, tal com consta a la campana major. Respectivament estan dedicades als Sants de la Pedra (la tercera), Sant Miquel (la Mitjana) i l'Assumpció (la major).
Toques tradicionales Segurament es repicaven les tres campanes grans des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejaven des de la sala de les campanes. La gran possiblement tocava les hores.
Toques actuales Les campanes es voltegen automàticament i les tres grans es repiquen també automàticament.
Actuaciones La primera pedra fon col·locada el 27/08/1887 i la col·locació de la veleta com a remat del campanar el 07/07/1895. Construït pels pedrers fills del poble, en pedra de les pedreres del terme, comptant amb la dispensa de l´arquebisbe per a treballar en festius i diumenges. L'any 1896 Jaime Roses va fondre les campanes. Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida les va mecanitzar amb motor de vol continu i electromall. També canviaren les truges de fusta per altres de ferro. En 2008 es baixaren les campanes per iniciar els treballs de restauració que va fer 2001 Técnica y Artesanía. Les truges es canviaren per altres de fusta de perfil tradicional valencià, semblant a la de la campana xicoteta. Varen tornar al campanar i les mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Matraca
Hi ha una matraca vella, mig trencada i situada al seu lloc original.

 

Rueda de campanas
Hi ha un rogle, de moderna factura i situat a la sagristia. També hi ha una campana d'eixida a missa.

 

Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
2001 Bells - Obras en fase de realización1999
2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. - Restauración Campanas Massarrojos2007
2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. - Calendario 20082008
GENERALITAT VALENCIANA - Subvencions de campanes 20092009
22 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualización 2020-04-27

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Puríssima (1)ROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)19234968
Sants de la Pedra (2)ROSES, JAIME 189668182
Sant Miquel (3)ROSES, JAIME 189688395
Assumpció (4)ROSES, JAIME 1896103633
  • Registro reducido (PDF)
  • VALÈNCIA: campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 30-06-2024 ✱ 083038@gmail.com