Campanas de México

Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - BENASSAL (COMUNITAT VALENCIANA)

Registro de las campanas

Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - BENASSAL (COMUNITAT VALENCIANA)

Época construcción 1700-1780, Reconstruida en 1950-54.
Descripción Torre quadrilonga en la façana principal del temple. Composada de tres cossos ben definits separats per motllures o impostes corregudes. El primer cos combina la maçoneria amb els carreus als angles i les motllures que separen els diversos nivells en els quals es divideix aquest primer cos. La pedra de la maçoneria i la dels carreus és diferent i crea una bicromia. Una destacada cornisa separa el primer cos del segon. Aquest té quatre finestres amb arc de mi punt. A l'exterior hi ha quatre pilastres per cada lateral, agrupades de dos en dos i sobre un basament, amb entaulament i cornisa. El terrat està delimitat per una balustrada amb pinacles. La torre té una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Baix d'aquesta hi ha una habitació a la qual es guarda la maquinària del rellotge.
Estado original Les campanes grans estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional local amb algunes diferències respecte del tradicional valencià. Disposaven també de cordes per als repics des dels peus de la torre i la gran i la tercera tenien maces horàries que estaven connectades a la maquinària del rellotge.
Conservación actual L'estat de conservació del campanar és bo. La maquinària està al seu lloc i en bon estat, però no funciona. Les tres campanes xicotetes estan ubicades a una estructura metàl·lica que hi ha al centre de la sala de les campanes. La major d'aquestes està mecanitzada amb un electromall trifàsic que no funciona i les altres dos fixades a una barra de ferro i dotades amb un únic motor de vol continu que les fa funcionar com un rogle. Les campanes grans estan instal·lades a les finestres amb truja de ferro de la foneria Manclús (model nou) i mecanitzades amb motor d'impuls i electromall. Els batalls estan lligats i dotats amb cable de seguretat.
Protección El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Las campanas Hi ha un total de set campanes. De menor a major són aquestes: Ave Maria (sense data ni autor, possiblement de mitjans del segle XVIII), Sant Joan i Sant Roc (1760, procedeix del portal de Sant Roc), Jesús i Maria (1691, d'autor desconegut), Santíssim Sacrament i Sant Roc (1912, atribuïda a Jaime Rosas i Vicente Moreno), Sants Cristòfol i Roc (1843, d'autor desconegut), la Mitjana (1879, Buenaventura Pallés i Armengol) i l'Assumpció (Pasqual Roses, 1780).
Toques tradicionales Les campanes quatre campanes grans es repicaven manualment des dels peus de la torre i les voltejaven des de la sala de les campanes. La gran tocava les hores.
Toques actuales Les quatre campanes grans voltegen i repiquen automàticament. De les xicotetes sols voltegen les que tenen motor de vol continu. La gran toca les hores.
Actuaciones Rehabilitada durant l'ampliació de la nau del temple (1780). Reparada en 1856-57 per efectes de les guerres carlines, també va ser desmuntat el remat per estat ruïnós. Reconstruïda per Regiones Devastadas en 1950-54 a causa dels efectes destructors del bombardeig de 1938. Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar les truges de fusta originals per altres de ferro i va mecanitzar les campanes amb electromall monofàsic. També es va instal·lar a una estructura metàl·lica les tres campanes xicotetes. Posteriorment mecanitzaren les quatre campanes grans amb motor d'impuls.
Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
BARREDA, Pere Enric - L'església parroquial de Benassal1997
FALCÓ GIRONA, Eliseo / OLMOS CANET, Ricardo - Toque de campanas (Entierro de pobre)1947
22 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualización 2021-01-09

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Ave Maria (1)1750ca2914
Sant Joan i Sant Roc (2)17603016
Jesús i Maria (3)16913219
Santíssim Sacrament i Sant Roc (4)MORENO, VICENTE; ROSAS, JAIME191264152
Sants Cristòfol i Roc (5)184380296
Sant Roc, mitjana (6)PALLÉS I ARMENGOL, BUENAVENTURA187990422
Santa Maria, grossa (7)ROSES, PASCUAL1780110771
  • Registro reducido (PDF)
  • BENASSAL: campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com