Campanas de México

Parròquia de la Sagrada Família - LA VILAVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

Registro de las campanas

Parròquia de la Sagrada Família - LA VILAVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

Época construcción Segona meitat del segle XVIII
Descripción Model dels campanars barrocs del segle XVIII, el campanar de la Vilavella es una torre de planta quadrada amb tres cossos. El primer integrat dins de la façana de l'església, destacant sols el últim tram. El cos de les campanes compta amb quatre finestres per les campanes, presentant al exterior una decoració basada en pilastres toscanes, quatre per cada cara i una cornisa. El remat compta amb dos trams, un primer quadrat amb arcs en diagonal i un segon poligonal amb aletons. Està remataat per un cupulí de teules blaves amb veleta i creu.

El seu interior té una escala "a la castellana", que recorre el perímetre interior de la torre. Poc abans de la Sala de les Campanes trobem la caseta del rellotge amb l'esfera. Per accedir des de la Sala de les Campanes al tercer cos hi ha una escala vertical.
Graffitti Als primers trams de l'escala trobem alguns de moderna factura.
Estado reciente Fins la seua restauració en 2010 estava el campanar en regular estat, sense policromar. Les campanes estaven instal·lades amb truges de ferro de la casa Manclús i mecanitzades amb motors de vol continu i martells, que limitaven el toc manual de les campanes i no imitaven els tocs tradicionals.
Conservación actual La fàbrica de la torre es troba en un bon estat de conservació, pintat amb diversos colors al exterior i la Sala de les Campanes. Aquestes es troben instal·lades totes elles amb truges de fusta, de perfil tradicional valencià, i mecanitzades amb motor d'impulsos i electromalls.
Protección El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Las campanas La Vilavella compta amb un conjunt de campanes històric, un dels pocs conservats de La Plana. Del conjunt original del segle XVIII queden dos campanes, la Gran i la Menuda, foses en 1783 per un fonedor anònim. El joc es va completar en 1803 amb una campana obra de Pedro del Corral, fonedor ambulant natural d'Arnuero (Cantàbria). La mitjana, dedicada als Sants de la Pedra i Sant Sebastià va ser refosa en 1920.
Toques tradicionales Els tocs tradicionals es deurien realitzar amb el repic de les quatre campanes des dels peus del campanar, amb llargues cordes unides al batall. Serien voltejades des de la mateixa Sala de les Campanes. En lloc d'una matraca al campanar era costum que els acolitets de la parròquia anaren pel poble amb unes matraques de mà per anunciar els Oficis.
Toques actuales Els tocs són automàtics: voltejant i repicant les campanes.
Actuaciones El actual campanar es va construir en la segona meitat del segle XVIII, es tracta per tant d'una obra posterior a la construcció del temple parroquial (1746-1756). La fosa d'un conjunt de campanes en l'any 1783 permet intuir que la torre estaria ja acabada. L'any 1920 una d'aquestes era baixada per efectuar la seua refosa als tallers de Vicente Domingo Roses de València. En l'any 1964 la casa Manclús del Grau de València va mecanitzar el conjunt de campanes, substituïnt les truges de fusta per altres de ferro i instal·lant motors de vol continu i martells per al seu toc automàtic. El cost d'aquests treballs va ser de 99.550 ptes.

En 2010 la torre va ser restaurada, adquirint en eixa intervenció el seu colorit actual. Al mateix temps les campanes varen ser restaurades per Emerc després de caure el batall de la campana gran el dia dels Reis (6 de gener). Es baixaren de la torre per netejar per dins i fora, sent reposades les truges de fusta, de perfil tradicional valencià. El diumenge 30 de maig són beneïdes pel rector de la parròquia i pujades a la torre el 31 del mateix mes. Aquest treballs varen ser sufragats per diverses entitats parroquials, locals, l'Ajuntament i els feligresos de la parròquia.
Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
ÁNGEL, Cristina - 200.000 euros para la rehabilitación de las fachadas y la torre campanario de la iglesia2010
DÍEZ, Javier - Rehabilitarán la fachada y la torre-campanario de la Iglesia de la Vilavella2010
DÍEZ, Javier - Campanadas ´enlatadas´ 2010
GENERALITAT VALENCIANA - Subvencions de campanes 20062006
La Plana al Dia - Se secciona el badajo de la campana de la iglesia y cae en la plaza Mayor2010
MARTÍ, Javier - Bendicen las campanas restauradas2011
MIRA, Mónica - La Vilavella recupera el Vol Vallero2016
VICENT, Inma - Recursos, sabers i coneixements perduts: el campaner de Vilavella2012
VICENT, Joan - 250 años de fervor en La Vilavella2004

Vídeos de toques de campanas

IntérpreteVídeoFechaDuración
NOBLE GREMI DE CAMPANERS DE NULESToc manual de les campanes de la Vilavella21-04-201803:07
25 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualización 2018-05-09

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Maria, la Senyalera (0)TRAVER, JUAN (ARTANA)18583219
La xicoteta (1)17835491
Santa Bàrbera (2)CORRAL, PEDRO DEL (ARNUERO)180365159
Sants de la Pedra i Sant Sebastià (3)ROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)192079285
Jesús, Maria i Josep (4)178392451
  • Registro reducido (PDF)
  • LA VILAVELLA: campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 04-07-2024 ✱ 083038@gmail.com