Campanas de México

Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - LA VILA JOIOSA (COMUNITAT VALENCIANA)

Registro de las campanas

Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - LA VILA JOIOSA (COMUNITAT VALENCIANA)


Época construcción Segle XVI
Descripción L'església parroquial disposa d'un campanar, situat a un dels laterals de la façana principal del temple. La torre forma part del conjunt defensiu de la població. És de planta quadrada i té dos cossos. El primer té aspecte massís i està alçat amb maçoneria per als murs i sillars de pedra als cantons. El segon cos és tot de silleria i té quatre finestres amb arc de mig punt per a les campanes. Finalment el terrat està delimitat per una balustrada amb pinacles als cantons.

La torre té una escala interior que recorre el seu perímetre fins a arribar a la sala de les campanes. Poc abans d'aquesta hi ha una sala amb dos maquinàries horàries. A un dels angles hi ha una escala de mà per accedir fins al terrat.
Estado reciente Des de l'any 1940, la campana gran i la tercera tenien una truja de ferro de la foneria Viuda e Hijos de Ángel Perea, dotades amb cigonyal. La més xicoteta segurament tenia una truja de fusta. Finalment la gran tenia una maça horària exterior per tocar les hores.
Conservación actual L'estat de conservació de la torre és precàri i cal una restauració. Les quatre campanes están instal·lades al segon cos de la torre amb truja de ferro, dos de la foneria Roses (la Puríssima i l'Assumpció) i altres dos de la foneria Manclús (Sant Josep i Santa Marta). Totes elles disposen de motors de vol continu i les tres grans a més disposen d'electromalls.
Protección Bé: Església Parroquial de l'Assumpció
Comunitat Autònoma: C. Valenciana
Província: Alacant
Municipi: La Vila Joiosa
Categoria: Monument
Codi: ( R. I. ) - 51 - 0011169 - 00000
Registre: ( R. I. )
Data d'Incoació: 22-04-1949
Data de Declaració: 25-06-1985
Data BOE Incoació: 05-05-1949
Data BOE Declaració: 29-06-1985
Disposició: RESOLUCIÓ
Matís: CASTELLS
Font: Ministeri de Cultura (2008)
Las campanas Disposa d'un conjunt de quatre campanes. La més xicoteta és de l'any 1971 i està dedicada a la Puríssima Concepció. És obra dels tallers de Salvador Manclús. La següent és de l'any 1939, fosa per Viuda e Hijos de Ángel Perea de Miranda de Ebro. La mitjana va ser fosa l'any 1966 per la foneria Roses d'Atzeneta i la Gran és de Salvador Manclús, fosa en 1971 i dedicada a Santa Marta, patrona de la localitat.
Toques tradicionales Sembla que les tres campanes grans es repicaven des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als respectius batalls i les quatre es voltejaven manualment des de la sala de les campanes. La gran tocava les hores.
Toques actuales Les quatre campanes voltegen automàticament i les tres grans també repiquen.
Visitas La torre, així com la ronda de guàrdia són accessibles per a la visita turística.
Actuaciones La torre es va alçar al segle XVI, possiblement al mateix temps o poc després de la construcció del nou temple parroquial. Formava part del conjunt defensiu de la vila. De les antigues campanes sembla que sols es va salvar una, la Puríssima. L'any 1940 es compraren almenys dos campanes als tallers de la foneria Viuda e Hijos de Ángel Perea, foses l'any anterior i instal·lades al campanar amb truges de ferro d'aquesta foneria.

A mitjans del segle XX hi ha diverses intervencions documentades. L'any 1966 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida es va refondre la campana dedicada a l'Assumpció i possiblement també canviaren la truja de la Puríssima. Aquesta campana i la dedicada a Santa Marta (la gran) estarien trencades l'any 1971 quan la foneria de Salvador Manclús del Grau de València les va refondre als seus tallers. La mecanització de les campanes sembla que és posterior, ja dels anys 80. Durant aquesta canviaren les truges de les campanes dedicades a Santa Marta i Sant Josep.

L'empresa VALVERDE demana en febrer de 2008 permís per instal·lar un nou ordinador en substitució de l'anterior, que no controlava correctament els tocs del rellotge i els litúrgics.
Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
Autor y títuloAño
AJUNTAMENT DE LA VILA JOIOSA - Agenda Cultural2002
AJUNTAMENT DE LA VILA JOIOSA - El Ayuntamiento aportará 50.000 euros para la restauración del campanario de la iglesia de Nuestra Señora de la Asunción de la Vila Joiosa2021
LLOP i BAYO, Francesc - Videoconferencia: Los toques manuales de campanas: la más alta música comunitaria2021
YUS, Silvia - Retiran las campanas de la Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción de La Vila Joiosa2021

Vídeos de toques de campanas

IntérpreteVídeoFechaDuración
CAMPANEROS MURCIANOSRetiran las campanas de la Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción de La Vila Joiosa19-05-202101:39
CAMPANEROS MURCIANOSReparación campanario Parroquia Ntra. Sra. de la Asunción Vilajoiosa 30-09-202201:44
26 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualización 2020-01-23

Campanas actuales

CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
Puríssima Concepció (1)MANCLÚS, SALVADOR19714346
Sant Josep (2)PEREA, VIUDA E HIJOS DE ÁNGEL19395177
Mare de Déu de l'Assumpció (3)ROSES ATZENETA196675244
Santa Marta (4)MANCLÚS, SALVADOR197194481
  • Registro reducido (PDF)
  • LA VILA JOIOSA: campanas, campaneros y toques
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 03-07-2024 ✱ 083038@gmail.com